Affligem, to piwo, które od niedawna ma w swojej ofercie grupa Żywiec.
Piwo Affligem warzone jest od 1074 r. niezmiennie za murami tego samego klasztoru mnichów benedyktyńskich w murach Opactwa Affligem w sercu Belgii.
Klasztorne piwa święcą obecnie tryumfy na światowych rynkach i na fali powrotu do oryginalnych receptur i poszukiwania autentyczności wkraczają do świata zarezerwowanego dotychczas dla win i mocniejszych trunków.
Dzisiaj na całym świecie istnieją tylko 22 klasztorne browary, gdzie ciągłość tradycji i niezmienne dążenie do perfekcji zaowocowały doskonałością produktu.
Tajemnicą głębokiego smaku piwa Affligem, prócz naturalnych i starannie selekcjonowanych składników, przetwarzanych bez zbędnego pośpiechu, jest podwójna fermentacja. Dodanie certyfikowanych drożdży do każdej miarki świeżo sfermentowanego piwa tchnąć ma w napój ożywczego ducha i dojrzałość.
Każdy krok, poczynając od oryginalnej receptury, przez wybór idealnie dopasowanych składników (jak choćby 3 rodzaje chmielu, pochodzące z Niemiec, Czech i Słowenii), aż po złożony proces warzenia, prowadzi do powstania wspaniałego trunku o trudnej do wyliczenia liczbie aromatów.
Elegancki Affligem spełnia w ten sposób oczekiwania najbardziej wymagających koneserów i staje się napojem purystów poszukujących autentyczności i wyjątkowości.
Do tego piwa Andrzej Polan przygotował danie Rostbeef wołowy, rosti ziemniaczane, kurki smażone, holender chrzanowy … mniam brzmi znakomicie :)
Na podstawie informacji od Żywiec SA.