Babka wielkanocna z kakao, to moja kolejna propozycja przed Wielkanocą, ale nie tylko, bo spisze się ona znakomicie do popołudniowej kawy czy herbaty.
Babka wielkanocna z kakao
- 5 jajek
- 25 dkg masła
- 2 szklanki mąki
- szklanka cukru pudru
- szklanka mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cacao DecoMorreno
- tłuszcz do wysmarowania formy + bułka tarta do jej wysypania
Umyć jajka, wybić białka do miski i ubić na pianę. Żółtka odłożyć w drugiej miseczce obok. Rozpuścić masło ( można w mikrofalówce lub w garnuszku ). Gorącym masłem zalać ubite białka i miksować kilka minut. Po chwili dodawać do masy po jednym żółtku i po łyżce mąki, po łyżce cukru oraz proszek do pieczenia, delikatnie dodawać mleko. Ciasto miksować kilka minut. Rozdzielić ciasto na dwie połowy, do jednej dodać cacao DecoMorreno i dokładnie wymieszać.
Formę wysmarować tłuszczem ( masło ) i wysypać delikatnie bułką tartą. Łyżką nakładać ciasto do formy, najpierw białą potem ciemną część ciasta i tak na zmianę. Dokładnie rozsmarować masę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 160 C przez około godzinę, sprawdzamy czy ciasto się upiekło wkładając patyczek , jak wyjmiemy suchy patyczek ciasto jest upieczone.
A przy okazji przypominam i zapraszam do udziału w konkursie z Cacao DecoMorreno
W tym przepisie nie widzę cukru.Czy to przepis bez tego dodatku?
Jola, dziękuję :) to przez pośpiech już poprawiłam !
Dziękuję.Mam zamiar ją dzisiaj upiec do herbatki!
@Jola – lepsza byłaby do kawy ;-)
No i u mnie jak zwykle zakalec. Odrazu nerwica.