Babka wielkanocna z kakao

Babka wielkanocna z kakao, to moja kolejna propozycja przed Wielkanocą, ale nie tylko, bo spisze się ona znakomicie do popołudniowej kawy czy herbaty.

babka puszysta

Babka wielkanocna z kakao

  • 5 jajek
  • 25 dkg masła
  • 2 szklanki mąki
  • szklanka cukru pudru
  • szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cacao DecoMorreno
  • tłuszcz do wysmarowania formy + bułka tarta do jej wysypania

Umyć jajka, wybić białka do miski i ubić na pianę. Żółtka odłożyć w drugiej miseczce obok. Rozpuścić masło ( można w mikrofalówce lub w garnuszku ). Gorącym masłem zalać ubite białka i miksować kilka minut. Po chwili dodawać do masy po jednym żółtku i po łyżce mąki, po łyżce cukru oraz proszek do pieczenia, delikatnie dodawać mleko.  Ciasto miksować kilka minut. Rozdzielić ciasto na dwie połowy, do jednej dodać cacao DecoMorreno i dokładnie wymieszać.

babka

Formę wysmarować tłuszczem ( masło ) i wysypać delikatnie bułką tartą.  Łyżką nakładać ciasto do formy, najpierw białą potem ciemną część ciasta i tak na zmianę. Dokładnie rozsmarować masę.

Piec w piekarniku nagrzanym do 160 C przez około godzinę, sprawdzamy czy ciasto się upiekło wkładając patyczek , jak wyjmiemy suchy patyczek ciasto jest upieczone.

A przy okazji przypominam i zapraszam do udziału w konkursie z Cacao DecoMorreno

konkurs

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 komentarze do “Babka wielkanocna z kakao

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.