Bakłażan ze szpinakiem

Bakłażan ze szpinakiem – moje ostatnio ulubione danie, czyli próba powtórki danie z restauracji Dworcowej w Krakowie.

Próba odtworzenia wg mnie jak najbardziej udana – danie pyszne, aczkolwiek inne :) Zapytałam na FB czy ktoś będzie zainteresowany moim przepisem i podniosły się głosy, że tak, że chętnie więc proszę bardzo o to i mój pomysł :) I to jest danie, które jem w czasie diety np. na kolację.

Bakłażan ze szpinakiem

  • 1 nieduży bakłażan
  • szpinak baby ( zakupiony w Biedronce)
  • 1 łyżeczka gorgonzoli
  • oliwa w spryskiwaczu
  • pieprz
  • ew. pomidorki koktailowe

Bakłażana myjemy pod zimną wodą i kroimy w poprzek na plastry. Rozgrzewamy patelnię teflonową / grillową. Bakłażana delikatnie spryskujemy oliwą i układamy na patelni / grillu. Smażymy / grillujemy bakłażana po około 5-6 minut z każdej strony aż zrobi się przyrumieniony i lekko „przeźroczysty”. Rozgrzewamy kolejną patelnię i na nią wrzucamy szpinak + 1 łyżkę wody i lekko podduszamy szpinak, po chwili dodajemy gorgonzolę i mieszamy razem. Gorgonzola lekko odparuje, ale jej pyszny smak i aromat połączy się ze szpinakiem.

Na talerz przekładamy delikatnie plaster bakłażana i na nim układamy szpinak potem kolejny plaster bakłażana i gotowe, ja jeszcze swojego bakłażana lekko skropiłam oliwą i posypałam świeżo zmielonym pieprzem.

baklazan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 komentarze do “Bakłażan ze szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *