Co by tu zrobić niecodziennego na Wielkanocny stół ?
Baranek wielkanocny.
Jak zrobić baranka wielkanocnego, bez użycia foremki? Szczerze, bardzo prosto.
Robimy ciasto drożdżowe
- 5 dkg drożdży
- ok. szklanki ciepłego mleka
- 3 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 6 łyżek oleju
Z drożdży i części podgrzanego ( letniego) mleka przygotować rozczyn.Rozczyn czyli wymieszać drożdże z łyżką cukru i mlekiem. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie dodać resztę składników wg powyższej kolejności i wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia, gdy wyrośnie raz jeszcze zagnieść.
Z ciasta robimy małe kuleczki.
Potem rozkładamy papier do pieczenia i na nim z kuleczek układamy baranka.
Oczka i nosek robimy za pomocą goździków.
Potem smarujemy baranka mieszanką jajka i 1 łyżki mleka.
Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę 180 C i pieczemy baranka do zazłocenia.
A potem przekładamy baranka na deskę i podajemy do świątecznego śniadania, odrywamy kuleczki i jemy.
Smacznego !
Inne Wielkanocne przepisy znajdziesz tutaj
Jedna myśl na temat “Baranek wielkanocny”
Możliwość komentowania jest wyłączona.