Baranek wielkanocny

Co by tu zrobić niecodziennego na Wielkanocny stół ?

Baranek wielkanocny.

baranek wielkanocny

Jak zrobić baranka wielkanocnego, bez użycia foremki? Szczerze, bardzo prosto.

Robimy ciasto drożdżowe 

  • 5 dkg drożdży
  • ok. szklanki ciepłego mleka
  • 3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 łyżek oleju

Z drożdży i części podgrzanego ( letniego)  mleka przygotować rozczyn.Rozczyn czyli wymieszać drożdże z łyżką cukru i mlekiem. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie dodać resztę składników wg powyższej kolejności i wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia, gdy wyrośnie raz jeszcze zagnieść.

Z ciasta robimy małe kuleczki. 

Potem rozkładamy papier do pieczenia i na nim z kuleczek układamy baranka. 

baranek

Oczka i nosek robimy za pomocą goździków. 

Potem smarujemy baranka mieszanką jajka i 1 łyżki mleka. 

Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę 180 C i pieczemy baranka do zazłocenia. 

 

A potem przekładamy baranka na deskę i podajemy do świątecznego śniadania, odrywamy kuleczki i jemy. 

 

Smacznego ! 

 

Inne Wielkanocne przepisy znajdziesz tutaj

Jedna myśl na temat “Baranek wielkanocny

Możliwość komentowania jest wyłączona.