Baranek wielkanocny

Co by tu zrobić niecodziennego na Wielkanocny stół ?

Baranek wielkanocny.

baranek wielkanocny

Jak zrobić baranka wielkanocnego, bez użycia foremki? Szczerze, bardzo prosto.

Robimy ciasto drożdżowe 

  • 5 dkg drożdży
  • ok. szklanki ciepłego mleka
  • 3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 łyżek oleju

Z drożdży i części podgrzanego ( letniego)  mleka przygotować rozczyn.Rozczyn czyli wymieszać drożdże z łyżką cukru i mlekiem. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie dodać resztę składników wg powyższej kolejności i wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia, gdy wyrośnie raz jeszcze zagnieść.

Z ciasta robimy małe kuleczki. 

Potem rozkładamy papier do pieczenia i na nim z kuleczek układamy baranka. 

baranek

Oczka i nosek robimy za pomocą goździków. 

Potem smarujemy baranka mieszanką jajka i 1 łyżki mleka. 

Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę 180 C i pieczemy baranka do zazłocenia. 

 

A potem przekładamy baranka na deskę i podajemy do świątecznego śniadania, odrywamy kuleczki i jemy. 

 

Smacznego ! 

 

Inne Wielkanocne przepisy znajdziesz tutaj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jeden komentarz do “Baranek wielkanocny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *