Białe kiełbaski z żurawiną w towarzystwie piwa

Białe kiełbaski z żurawiną powstały z okazji zaproszenia jakie dostałam do udziału w konkursie na wymyślenie potrawy, która najlepiej współgra z piwem Książęcym Chlebowo Miodowym.

białe kiełbaski z żurawiną

Dostałam trzy butelki tego piwa i wieczorem zaczęło się wymyślanie potraw, a tak naprawdę szybko się skończyło i potrawa została wymyślona.

Receptura tego przepisu została skomponowana specjalnie do piwa Książęce Chlebowo Miodowe. 

Białe kiełbaski z żurawiną

  • białe kiełbaski ( z tego przepisu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • 2 łyżki masła 
  • 2 łyżki suszonej żurawiny 
  • 2 łyżki wody 
  • świeżo zmielony pieprz 
  • dodatkowo świeże bułeczki kajzerki 

Białe kiełbaski przygotowałam z podanego w linku przepisu ( miód gryczany zamieniłam na lipowy + dodałam łyżeczkę suszonego czosnku niedźwiedziego) są to ulubione kiełbaski mojej rodziny. Białe kiełbaski zrobiłam krótsze. 

Na patelni rozgrzałam olej dodałam masło i jak już wszystko się połączyło usmażyłam kiełbaski, na kilka minut przed końcem dorzuciłam żurawinę oraz wodę, patelnię przykryłam pokrywką. I kiełbaska wraz z żurawiną poddusiły się jeszcze przez kilka minut.

Białe kiełbaski

Żurawina bardzo fajnie namiękła i zrobiła się pyszna. 

Dorosłym do kiełbasek podałam piwo, a dzieci dostały wodę. 

To był bardzo smaczny pomysł, a kiełbasa miodowa z żurawiną weszła na stałe do naszego domowego menu.