Biszkopt genueński czyli tort urodzinowy

Biszkopt genueński, jak się okazało jest prostym biszkoptem, przepis znalazłam w książce „Jajka” – Michela Roux. Szukałam prostego przepisu, szybkiego w wykonaniu i o to jest. Tort w założeniu miał być prosty, najlepiej mało słodki ..ale tort :)

biszkopt genueński

Biszkopt genueński 

( przepis na blachę okrągłą 20 cm )

  • 125 gram mąki
  • 4 średnie jajka o temp. pokojowej
  • 125 gram drobnego cukru
  • 30 gram masła rozpuszczonego i wystudzonego
  • ( 20 gram masła do wysmarowania formy + mąka do wysypania formy )

 

Piekarnik rozgrzewamy do 190 C, formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Jajka i cukier ubijamy mikserem przez 12 minut, masa ma spływać powoli z trzepaczek. Potem dosypujemy delikatnie mąkę i mieszamy drewnianą łyżką. Dolewamy roztopione masło i delikatnie mieszamy, żeby masa nie opadła. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy przez około 30 minut w rozgrzanym piekarniku. Żeby sprawdzić czy biszkopt jest upieczony naciskamy palcem, ciasto powinno się lekko ugiąć i „zaskrzypieć”. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Wyjmujemy z blachy.

Ja potem przekroiłam biszkopt na dwie części.

Maliny do nasączenia 

  • 350 gram malin zamrożonych
  • 2 łyżki cukru

Maliny przełożyć do garnuszka, zasypać cukrem i zagotować, potem przecedzić przez sitko. Nasączamy tym dolną cześć biszkoptu.

Bita śmietana

  • 500 ml śmietany 30%
  • 5 łyżek cukru

Ubijamy śmietaną a pod koniec dodajemy cukier.

Dekorujemy tort śmietaną i gotowe !

 

Na zdjęciu jeden z kawałków urodzinowego tortu, reszta zniknęła w tempie ekspresowym.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 komentarze do “Biszkopt genueński czyli tort urodzinowy

  1. Wygląda ślicznie :)
    Najlepsze życzenia – bo rozumiem, że to Ty jesteś szacowną jubilatką? :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *