Tak, tak wędlina domowa – pewnie nie najzdrowsza..ale przygotowana z okazji urodzin J. na jego życzenie.
Boczek rolowany
- boczek surowy ok. 1 kg – taki który da się zrolować
- czosnek ok. 8 ząbków
- musztarda francuska – 2 łyżki
- miód – 2 łyżki
- olej – 1 łyżka
- ocet z sherry – 1łyżka
- sól, pieprz
Do posmarowania: miód 3 łyżki, 1 łyżka wody.
Boczek umyć i rozłożyć na desce. Z pozostałych składników zrobić marynatę i rozsmarować ją na boczku. Boczek zwinąć i zostawić na 24 godziny w lodówce. Po tym czasie boczek włożyć do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec go około półtorej godziny, posmarować go miodem wymieszanym z wodą i piec jeszcze około pół godziny. Zostawić w piekarniku do wystygnięcia.
Smacznego !