Chałka drożdżowa przepyszna i prosta

Chałka drożdżowa .. hmm, od dawna takiej nie jadłam, aż tu okazało się że  u mnie w pracy wręcz jest na porządku dziennym ;) Sama, z masełkiem, z dżemem z dyni .. po prostu rządzi w kuchni ;)

A ja się rozchorowałam, zapalenie oskrzeli mnie zaatakowało i rozłożyło na łopatki. Spędzam więc czas w łóżku i mam nadzieję uzupełnić nieco wpisy na blogu, bo zdjęcia na karcie pamięci z aparatu przestają się mieścić. Na pierwszy rzut idzie chałka drożdżowa przepyszna.

 

Chałka drożdżowa 

  • 40 gram drożdży
  • 600 gram przesianej mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1/4 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki esencji waniliowej

 

Chałka drożdżowa

W makutrze ( dużej misce ) rozetrzeć  drożdże z dwoma łyżkami cukru i zalać całość letnim mlekiem i odstawić na 20 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce. Do rozczynu dodajemy mąkę, jajka, resztę cukru i schłodzone roztopione masło oraz esencję waniliową i całość porządnie wyrobić rękami. Odstawić w ciepłe miejsce aby ciasto urosło. Gdy już podwoi swoją objętość wyciągamy ciasto z makutry i albo pleciemy chałkę ( tak jak warkocz z trzech części ) albo tak jak ja ;) wkładamy do formy która ma wzór plecionki. Pamiętajmy, że formę trzeba wysmarować tłuszczem żeby ciasto nie przywarło. Formę wstawiamy do piekarnika i rozgrzewamy go do 200 C i pieczemy chałkę do 30 minut. ( Chałka jeszcze urośnie wraz z rozgrzewaniem  piekarnika ). Wyciągamy z piekarnika i uwaga znika błyskawicznie na ciepło i na zimno. Smacznego!

Na zdjęciu z chałka wraz z domowym dżem pomarańczowym na który przepis już niedługo.

9 myśli na temat “Chałka drożdżowa przepyszna i prosta

  1. Ullo Ty wiesz że my kupną chałkę zamienilibysmy na Twoją. W takim razie nie pozostaje nam nic innego jak tylko czekac :)
    Wracaj wracaj już do biura bo jakoś tak dziwnie bez Ciebie!!!!

Możliwość komentowania jest wyłączona.