Chleb drożdżowy wg Olgi w moim wykonaniu

Chleb drożdżowy.
Oj, tak chleb Olgi na zdjęciu poezja. Mój chleb na zdjęciu całkiem inny, ale przecież ja nie potrafię nic zrobić stricte wg. przepisu, zawsze muszę coś zmienić .. no to mam za swoje ;)A z tym chlebem to było tak ..zobaczyłam go jakoś w ciągu dnia na zdjęciu i zapragnęłam natychmiast.Potem chciałam Sąsiadowi podarować go  za to, że mi życie ratuje tym, że u Niego mogę auto zostawić na noc :) więc zabrałam się do pracy.

Zmiany, zmiany – oj dużo cebuli, dużo oliwek a ja nie mam tyle w domu. Hmmm, damy pomidory suszone domowe, oliwki, cebulę i czosnek oczywiście.

Wyszedł chleb dla Sąsiada pyszny .. przepis już wydrukowany – Córki Jego poprosiły o dostarczenie :) bo tak smakował !

chleb drożdżowy przepis

Kopiuje przepis od Olgi z moimi zmianami:

  • 1000 g mąki pszennej o symbolu 550
  • 150 ml oleju
  • 4 cebule ( dałam 2 )
  • 4 garście czarnych oliwek ( dałam 1 garść)
  • 3 łyżeczki drożdży suszonych
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła
  • około 700 ml wody
  • 2 łyżki pokrojonych suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku

Mąkę wyrabiam razem z olejem, wodą, drożdżami i solą. Ciasto przykrywam i odstawiam na kaloryfer na 1 godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie tnę cebulę i czosnek w bardzo drobne pół plasterki i smażę na 2 łyżkach masła. Gdy się zrumieni przekładam ja na talerz i uzupełniam oliwkami i pomidorami. Wyrośnięte ciasto odgazowuję i wyrabiam ponownie z cebulą i oliwkami. Formuję wałek, przecinam go na pół i zawijam dwie części wokół siebie. Wkładam do dużej blachy, przykrywam ręcznikiem i pozostawiam do ponownego rośnięcia na 40 minut. Piekę przez 40 minut w temperaturze 190 stopni.

Ja podzieliłam na 2 części z jednej wyszła keksówka a z drugiej placek, obydwa szybko zniknęły.

Polecam :)

ps. Olgo, dziękuję za wsparcie :)