Ciasto cytrynowe z wiórkami kokosowymi

Ciasto cytrynowe w naszym domu jest na pierwszym miejscu wśród ciast ostatnio. Natknęłam się ostatnio na ten przepis na blogu i to jest to .. to połączenie, ta wilgotność ciasta, pyszne ! Polecam serdecznie. Podaję przepis z moimi zmianami

ciasto cytrynowe z wiórkami kokosowymi

Ciasto cytrynowe z wiórkami kokosowymi

  • 125 dkg miękkiej margaryny
  • 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Syrop

  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 ml wody

 

Masło ubić wraz z cukrem, dodając po jednym jajko, dosypać wiórki, skórkę, mąkę oraz proszek do pieczenia wszystko razem ubić na jednolitą masę.

Foremkę wysmarować masłem, wysypać tartą bułką. Przelać do niej ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 50 minut.

W między czasie zrobić syrop z podanych składników.

Wyjąć ciepłe ciasto i polać je syropem, ostudzić. Kroić na nieduże kawałki.

Ja moje zabrałam prawie całe do pracy, tym razem :)

 

kokos

8 myśli na temat “Ciasto cytrynowe z wiórkami kokosowymi

  1. Hejo Ullcik:)
    Ciasto wygląda pysznie ale mam pytanie czy można cukier w tym przepisie zastąpic ksynolitem?
    Może skusisz się i opublikujesz kiedyś przepis na dobre ciasto ale bez dodatku cukru:(
    Pozdrawiam:)

  2. Klaudia, sądzę że tak :) aczkolwiek nie próbowałam – miło Cię zobaczyć :):)

  3. Właśnie się zajadam, rewelacyjne na ukrycie wiórków pozostałych po wytworzeniu mleka kokosowego. Następnym razem dam mniej cukru i zrobie z podwójnej ilości na duża formę :)

Możliwość komentowania jest wyłączona.