Uwielbiam ciasta, które trzeba tylko zamieszać, wstawić do piekarnika i gotowe :) I takie właśnie jest to ciasto.
Ciasto cytrynowo makowe, ciasto które kojarzy mi się z moim dzieciństwem.
Czemu z dzieciństwem, bo robiliśmy takie w szkole na zajęciach ZPT . Przypomniałam sobie o nim kilka dni temu i jakoś tak w niedzielę o 7 rano je zrobiłam. Kilka składników, kilka ruchów miksera i ciasto było w foremce. A zapach zaczął powoli budzić domowników, fajny początek dnia, prawda ?
Ciasto cytrynowo makowe
- 1/2 kostki miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- sok z 3 cytryn ( u mnie nieduże )
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka zmielonego maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka kefiru / maślanki
Ewentualnie serek do posmarowania ciasta
- 1 serek homogenizowany
- sok z 1 cytryny
Piekarnik nagrzewamy do 180 C.
Do misy miksera dałam masło, dodałam do niego cukier i ubiłam na białą masę, dodałam wszystkie pozostałe składniki. Całość porządnie wymieszałam. Do kwadratowej formy wysmarowanej olejem i wysypanej tartą bułką przełożyłam ciasto, równo rozprowadziłam szpatułką. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekło się przez 50 minut ( sprawdziłam czy jest ok patyczkiem, był suchy ). Odstawiłam ciasto do wystygnięcia, gdy całkiem wystygło posmarowałam je z góry serkiem wymieszanym z sokiem, posypałam makiem.
I ciasto gotowe, szczerze zniknęło w bardzo szybkim tempie :)
Smacznego !
Przed chwilą wyjęłam z piekarnika -jeszcze nie wystygło dobrze a już znika w dziobach domowników :)
bardzo się cieszę :) smacznego !