Ciasto cytrynowo makowe, przepis prosty

Uwielbiam ciasta, które trzeba tylko zamieszać, wstawić do piekarnika i gotowe :) I takie właśnie jest to ciasto.

Ciasto cytrynowo makowe, ciasto które kojarzy mi się z moim dzieciństwem.

ciasto-cytrynowo-makowe

 

Czemu z dzieciństwem, bo robiliśmy takie w szkole na zajęciach ZPT . Przypomniałam sobie o nim kilka dni temu i jakoś tak w niedzielę o 7 rano je zrobiłam. Kilka składników, kilka ruchów miksera i ciasto było w foremce. A zapach zaczął powoli budzić domowników, fajny początek dnia, prawda ?

 

Ciasto cytrynowo makowe 

  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • sok z 3 cytryn ( u mnie nieduże )
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka zmielonego maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka kefiru / maślanki

 

Ewentualnie serek do posmarowania ciasta

  • 1 serek homogenizowany
  • sok z 1 cytryny

 

Piekarnik nagrzewamy do 180 C.

Do misy miksera dałam masło, dodałam do niego cukier i ubiłam na białą masę, dodałam wszystkie pozostałe składniki. Całość porządnie wymieszałam. Do kwadratowej formy wysmarowanej olejem i wysypanej tartą bułką przełożyłam ciasto, równo rozprowadziłam szpatułką. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekło się przez  50 minut ( sprawdziłam czy jest ok patyczkiem, był suchy ). Odstawiłam ciasto do wystygnięcia, gdy całkiem wystygło posmarowałam je z góry serkiem wymieszanym z sokiem, posypałam makiem.

ciasto-cytrynowo-makowe-prosty-przepis

I ciasto gotowe, szczerze zniknęło w bardzo szybkim tempie :)

Smacznego !

2 myśli na temat “Ciasto cytrynowo makowe, przepis prosty

  1. Przed chwilą wyjęłam z piekarnika -jeszcze nie wystygło dobrze a już znika w dziobach domowników :)

Możliwość komentowania jest wyłączona.