Ciasto francuskie zawijane czyli jak przemycić szpinak na talerzu :):)
ha.. pomysł był prosty i wyszło pysznie :)
Ciasto francuskie ze szpinakiem ( zawijańce ze szpinakiem)
- Szpinak mrożony 1 opakowanie
- 4 ząbki czosnku
- sól pieprz
- ciasto francuskie
- biały serek homogenizowany
- żółtko
- mleko 1 łyżka
Szpinak udusić w garnku na łyżce wody, dorzucić połowę przeciśniętego przez praskę czosnku doprawić solą i pieprzem, poddusić wspólnie. Na koniec duszenia dorzucić pozostały czosnek zamieszać, wyłączyć gaz.
Jak szpinak wystygnie wymieszać go z serkiem i taką masę rozsmarować na cieście francuskim.
Ciasto rozłożyć w swoją stronę dłuższym częścią i nałożyć masę zwinąć całość dosyć mocno i kroić na plastry ostrożnie przełożyć na blachę do piekarnika.
Posmarować plastry mieszanką żółtka z mlekiem i upiec na jasnobrązowy kolor.
Smacznego ,