Cookentials – Paweł Lewiński – książka na niedzielę.
Cookentials to specjalna książka na polskim rynku, kulinarna, ale zdecydowanie inna niż wszystkie. Dlaczego specjalna, bo to specjalny projekt bo to nowy przepis na przepis – przepis rysunkowy
Paweł zaczął swoją przygodę z przepisami od bloga i konta na FB oraz Instagramie, ja go poznałam właśnie za pomocą Instagrama, zadziwiło mnie że komuś się chce tak rozrysowywać przepisy. Przepisy pokazują wręcz każdy ruch i czynność którą musisz wykonać. Przepisy są proste, ale brzmią niezwykle smakowicie. No, dobra przejdźmy do książki.
Przyciąga nasz wzrok rozmieszczenie składników na okładce i tłoczone na okładce litery tytułu książki, oraz informacje, że patrzysz tylko na przepis i już jest wszystko jasne.
Otwieramy książkę i na wewnętrznej stronie okładki ukazują nam się obrazek zawierający nożyczki czyli w książce oznacza posiekaj, wałek do ciasta – będzie oznaczał wałkuj, a kropelki wyciśnij sok. Wszystko staje się jasne, już od samego początku.
Spis treści został podzielony na pory roku zaczynamy od zimy a tu przepisy na pulpeciki drobiowe w sosie morelowym, muszelki z gorgonzolą czy dorsz atlantycki w płatkach.
Wiosna to przepisy na makaron ze szpinakiem, chleb z cebulą czy tarta rustykalna.
Lato to spaghetti z sosem z bobu, placuszki cukiniowe czy tarta lodowa.
Jesień wita nas przepisem na kurczaka ze śliwkami, kaszotto z kurkami czy odwróconym ciastem śliwkowym.
Jak widzicie przepisy są na wszelkie potrawy słodkie i wytrawne. Każdy z przepisów opisany jest i słowni no i oczywiście zdjęciem z opisem co i jak robić i łączyć.
Pysznie i prosto, książka jest super prezentem dla osoby która boi się gotować, bo nie wie co ma w kuchni zrobić, co z czym połączyć, ile gotować, ile mieszać ?
A tak naprawdę książka każdemu z nas pokazuje inne spojrzenie na gotowanie potraw. Pawłowi zazdroszczę takie przestrzennego patrzenia na potrawy !
Cookentials
- Paweł Lewiński
- Relacja Warszawa 2016
- stron 116
- gruba oprawa
Dziękuję wydawnictwu za egzemplarz do recenzji.