Cukinia i bakłażan z grilla z serkiem – roladki

Oj, to danie ( taka kombinacja ) przyszła mi wczoraj nagle do głowy… bo rano na placu zobaczyłam młode piękne żółte cukinie i bakłażany. I tak na obiad dzisiaj w pracy miałam nie cateringowy lunch a własne piękne pomarańczowe pudełeczko :)

 

Cukinia, bakłażan z grilla na obiad
cukinia, bakłażan, serek

Cukiniowo – bakłażanowe roladki z serem  / porcja dla 1 osoby

  • 1 / 2 bakłażana ( krojony w plastry )
  • 1/ 2 młodej cukinii ( krojona w plastry )
  • 1/4 sera feta z pudełeczka
  • 2 łyżki serka homogenizowanego Pilos
  • Ognista mieszanka przypraw Kamis

 

Marynata:

  • 1 kopiasta łyżka musztardy Dijon Devely
  • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia Bertolli
  • szczypta pieprzu
  • 1 ząbek czosnku ( obrany i przeciśnięty przez praskę )

Wszystko razem wymieszać i odstawić

 

Cukinię i bakłażana kroimy w podłużne plastry. Każdy z nich smarujemy z obydwóch stron marynatą i odkładamy na talerz.

Ser feta mieszamy z serkiem homogenizowanym oraz ognistą mieszanką przypraw.

Rozgrzewamy patelnię grillową ( lub zwykłą teflonową ) i smażymy cukinię i bakłażana po kilka ( ok. 5 minut z każdej strony ) , odkładamy na talerz do wystygnięcia.

( W nocy wszystko ładnie leżało na talerzu w lodówce )

Rano przygotowałam deskę i ułożyłam na niej plaster bakłażana na nim plaster cukinii i na to  łyżeczkę serka i wszystko zrolowałam, tak powstały dwie roladki.  Przełożyłam do pudełeczka ostrożnie, obok dołożyłam małe polskie pomidorki ( ja na nie mówię polne ;) bo to nie są koktajlowe ), dołożyłam 2 marchewki karotki obrane i pokrojone. Do pudełeczka dołożyłam małe pudełeczko z pozostałym serem i myk do pracy.

A w pracy zjadłam wszystko ze smakiem .. było pyszne !

Polecam przepis na bakłażana wg Winiary

Opublikowany w Bez kategorii