Cukinia w cieście – hit sezonu 2013

Cukinia w cieście to u nas hit sezonu zdecydowany i to od kilku lat. Najpierw było Mamo tylko nie cukinia w cieście, a teraz a kiedy będzie … i tak to jest z dziećmi :)

 

cukinia w cieście

Cukinia w cieście

  • 2 cukinie ( nieduże )
  • 2 jajka
  • ok. szklanki mąki
  • 0,5 szklanki wody lub mleka
  • 1/2 łyżeczki do pieczenia
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

 

Cukinie opłukać pod zimną wodą, wysuszyć papierem ręcznikowym i pokroić na plasterki maks. grubości 1 cm. Do miseczki wbić jajka, dodać mąkę, wodę lub mleko  i wymieszać jeśli ciasto jest za gęsto ( powinno być takie jak ciasto na naleśniki ) doprawić pieprzem i solą. Na patelni rozgrzać olej i moczyć plasterki cukinii i przekładać ( najwygodniej łyżką ) na patelnię i smażyć na lekko rumiany kolor. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy, odsączyć nadmiar oleju i podawać gorące. Smacznego !

6 myśli na temat “Cukinia w cieście – hit sezonu 2013

  1. Takiej nie robiłam – tylko panierowaną w jajku i bułce jak kotlety. Cukinii mam pod dostatkiem, wypróbuje na pewno :)

  2. mniam, też nam się czasem zdarza robić w cieście naleśnikowym ..ale tak nam bardziej smakuje :)

Możliwość komentowania jest wyłączona.