Deser z galaretką i morelami i jogurtem naturalnym

Deser z galaretką i morelami powstał w mojej głowie, jak tylko ujrzałam morele jakiś czas temu na straganie. Jak to niestety ostatnio bywa, przepisy w mojej głowie powstają, ale niestety doba ma tylko 24 h i nie zawsze jestem w stanie zrealizować pomysł. Tym razem się udało, kupiłam morele i nie było już odwrotu.

 galaretka winiary

Deser z galaretką i morelami

( z tego wychodzi 6 porcji nie dużych + owoce z galaretką do jogurtu na 2 śniadanie ;))

  • 10 moreli 
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka wody
  • 1 opakowanie galaretki morelowej Winiary
  • 400 ml wody  
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego 
  • biszkopty kilka sztuk

 

Z moreli wyjąć pestki, na patelni poddusić z 1 łyżką wody i 1 łyżką brązowego cukru.  Wystudzić. W garnuszku zagotować 400 ml wody, wsypać galaretkę i wymieszać. Morele przełożyć do galaretki i całość zmiksować. 

Biszkopty rozkruszyć blenderem. 

Na dnie małych pucharków nasypać biszkopty, przykryć jogurtem i zalać galaretką. Odstawić do schłodzenia. 

deser z galaretką i jogurtem

Uwaga ;) znika w tempie ekspresowym – mój syn sam zjadł 4 porcje z 6 ;) 

 

Przepis powstał w ramach współpracy z marką Winiary w programie 

PrzyjacieleWINIARY

4 myśli na temat “Deser z galaretką i morelami i jogurtem naturalnym

  1. Piękny, apetyczny deser! Na pociechę napiszę, że ja jestem teraz tak zapracowana, że nie pomogłoby nawet zakupienie moreli. Pewnie zrobiłabym z nich zwyczajny miksowany koktajl, żeby się nie zmarnowały…

Możliwość komentowania jest wyłączona.