Dietetyczne kotlety ze szpinakiem lub pieczarkami

Dietetyczne kotlety ze szpinakiem – pomysł na nie powstał w mojej głowie podczas podróży z cudownego weekendu spędzonego w towarzystwie blogerów w GacaSpa. 

dietetyczne kotlety mielone

Jak wymyśliłam to zrobiłam, wyszły pyszne. 

Dietetyczne kotlety ze szpinakiem 

  • 25 dkg mięsa mielonego z piersi z kurczaka
  • 50 dkg mięsa mielonego z piersi indyka
  • 2 cebule ( średniej wielkości ) 
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju rzepakowego 
  • sól, pieprz do doprawienia
  • tarta bułka 

Farsz Szpinakowy

  • 8 kulek szpinaku mrożonego 
  • 2 ząbki czosnku ( rozmiażdżony) 
  • pieprz, sól do smaku 
  • 1 łyżka wody 

lub 

Farsz pieczarkowy

  • 15 dkg pieczarek 
  • 1 cebula ( nieduża ) 
  • pieprz, sól do smaku 

 

Mięso zmieliłam w maszynce do mięsa. Cebulę i czosnek obrałam, pokroiłam w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzałam olej i na rozgrzany wrzuciłam cebulę i czosnek dodałam 1 łyżkę wody i wszystko podsmażyłam, doprawiłam pieprzem i solę. Dodałam do mięsa wraz z jednym jajkiem. Wszystko porządnie wymieszałam. Odstawiłam do lodówki. 

W czasie gdy mięso było w lodówce ja zrobiłam farsze :

Szpinakowy – do rozgrzanego garnka włożyłam szpinak i czosnek ( rozmiażdżony ) i 1 łyżkę wody, podgotwałam szpinak doprawiłam solą i pieprzem – odstawiłam do wystudzenia

Pieczarki – pieczarki drobno posiekałam i zgrillowałam na suchej rozgrzanej patelni, potem zdjęłam je z patelni a na patelnię wrzuciłam drobno posiekaną cebulę i udusiłam ją w łyżką wody, potem zmieszałam z pieczarkami i doprawiłam. 

Gdy farsze przestygły, wyjęłam z lodówki mięso. Przygotowałam miskę z tartą bułką. Przygotowałam też blachę z piekarnika, którą wyłożyłam papierem do pieczenia. 

Przed każdym nabraniem mięsa na ręce – płukałam je w zimnej wodzie – mięso się wtedy mniej przykleja do dłoni. 

mielone

Nakładałam łyżką mięso na rękę, potem farsz i potem delikatnie łyżką podwijałam do góry mięso tak aby je zawinąć w jedną kulkę, ewentualne braki uzupełniałam mięsem z miski ;)

Potem obtaczałam w mące nafaszerowany kotlecik i odkładałam na formę do pieczenia. 

mielone2

Do piekarnika zimnego wstawiłam formę z kotlecikami i ustawiłam temperaturę 160 C i w takiej temperaturze kotleciki piekły się przez 30 minut. 

 Smacznego !!

Opublikowany w Bez kategorii