Domowa wędlina z piersi kurczaka

Pyszna, pachnąca a na przede wszystkim znamy wszystkie jej składniki, co w obecnych czasach jest ważne. 

Domowa wędlina z piersi kurczaka, prosta w przygotowaniu.

 

piers z kurczaka wedlina domowa

Dodatki smakowe można zmieniać wg własnych upodobań. U mnie na pierwszy rzut poszły pomidory suszone w oliwie, kapary ..  a przepis już poniżej. 

 

Domowa wędlina z piersi kurczaka

  • 1 podwójna pierś z kurczaka ( u mnie około 55 dkg ) 
  • 5 suszonych pomidorów + 1 łyżka oliwy ze słoiczka
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu 
  • 2 łyżki żelatyny 
  • rękaw do gotowania 

domowa wedlina z kurczaka

Pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę taką średniej wielkości, przełożyłam do miski i dodałam w miarę drobno pokrojone pomidory wraz z oliwą, kapary, obrany i posiekany drobno ząbek czosnku,pieprz, rozmaryn i wymieszałam całość dokładnie. Odstawiłam do lodówki na 30 minut. 

Po tym czasie wyjęłam mięso i połowę zmieliłam na dużych oczkach w maszynce do mięsa, wymieszałam z drugą połową mięsa, dodałam żelatynę i dokładnie wszystko wymieszałam. Odstawiłam na kilkanaście minut, żeby żelatyna mogła się połączyć z mięsem.

Odcięłam długi kawałek ok. 40 cm rękawa do pieczenia. Do środka włożyłam mięso, ale tak żeby było na środku, a po bokach zostały końce rękawa żeby związać go ściśle jak cukierka. 

Do garnka wlałam wodę i włożyłam dokładnie związany rękaw, ale tak żeby końcówki naszego rękawa wystawały za garnek, przyłożyłam je pokrywką. Włączyłam gaz i całość od momentu zagotowania, gotowałam 60 minut. Wyjęłam rękaw z wody i wystudziłam, a potem wstawiłam do lodówki na całą noc.  Rano rozcięłam rękaw, wyjęłam mięso i od razu zjadłam dwa plasterki ;) mniam !