Domowe chipsy – jak je zrobić ?

Domowe chipsy ostatnio przygotował mój syn z moją małą pomocą :) Są pyszne i uwaga mogą uzależniać .. a dwa jak ich spróbujecie nie będziecie już chcieli sklepowych ;) A po trzecie są tańsze, zdrowsze – wiemy co jemy ;) 

Domowe chipsy

Domowe chipsy 

  • 3 ziemniaki
  • 0,5 litra oleju 
  • przyprawy, u nas :
  • papryka słodka Kamis
  • papryka ostra Kamis
  • sól w młynku Kamis 
  • szczypiorek 

Ziemniaki obrać, potem obieraczką do warzyw, pokroić warzywa w cienkie plasterki.

Do miski nalać wodę i włożyć nasze plasterki, zostawić na kilka minut, odlać wodę i jeszcze raz zamoczyć – w ten sposób pozbędziemy się skrobi z  ziemniaków. Na desce rozkładamy ręcznik papierowy i na nim układamy nasze plasterki, przykrywamy drugim ręcznikiem i zostawiamy do wyschnięcia. 

W głębokiej patelni / garnku rozgrzewamy olej. Wkładamy plasterki partiami i smażymy na złoty kolor, delikatnie raz lub dwa przewracając.

Wyciągamy chipsy, osuszamy na papierze ręcznikowym.

Potem mieszamy z przyprawami wg gustu. 

Domowe frytki

Mi bardzo smakowały ze szczypiorkiem wymieszanym z odrobiną soli.