Dorada z patelni czyli pyszny pomysł na obiad

Jeśli ryba na obiad, to polecam ten przepis. 

Dorada z patelni, danie proste a jakże pyszne:) 

 

dorada smażona

 

 

Dorada z patelni to danie które bardzo lubię a zdecydowanie za rzadko robię. 

Gdy widzimy rybę w sklepie, całą, nie wypatroszoną to ja przynajmniej do jakiegoś czasu, bałam się je kupić .. bo co ja z nią zrobi. Aż brałam udział w jednych a potem kolejnych warsztatach gdzie braliśmy ryby na tzw warsztat.

A teraz ryby znalazły się u mnie w domu i dawaj wzięłam rybę do ręki i poczułam się jak mi się klapka w głowie otwiera i już wiedziałam jak ją wyczyścić i każdy kolejny krok. A Wam o tym opowiem. 

Dorada z patelni 

  • 1 dorada na osobę 
  • 1 plasterek cytryny
  • sól, pieprz do smaku 
  • 3 łyżki masła klarowanego 
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego 

 

Doradę należy umyć pod bieżącą zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym. Delikatnie pod łuskę nożem zeskrobać łuski. 

Doradę przeciąć od spodu i wyjąć wnętrzności. 

Doradę z każdej strony posolić i doprawić pieprzem. Do dziury przez nas zrobionej od spodu, włożyć po plasterku cytryny. 

dorada z patelni

 

Doradę kładziemy na boku na desce do krojenia i zrobić nożem na każdej stronie nacięcia – kratkę.

Na patelni rozgrzewamy olej z masłem. 

Położyć na rozgrzanym tłuszczu rybę i smażyć z każdej strony na średnim ogniu po około 5 minut. 

Ściągamy gorącą rybę z patelni na talerz, podajemy z cytryną. 

U mnie jako dodatek były ziemniaki z piekarnika z sosem czosnkowym oraz rukola z pomidorami. 

 

Smacznego ! 

 

Moja dorada pochodziła ze sklepu Tesoro del Mar .

2 myśli na temat “Dorada z patelni czyli pyszny pomysł na obiad

Możliwość komentowania jest wyłączona.