Drożdżowe bułeczki z mięsem

Drożdżowe bułeczki z mięsem, to wariacja na kolejne wykorzystanie ciasta drożdżowego a przy okazji wykorzystania tego co mamy pod ręką ;) U mnie to był kawałek mięsa od szynki, który został z innej potrawy, trochę sosu pomidorowego. A ciasto drożdżowe to tylko chwila pracy i gotowe.

drożdżówki z mięsem

Drożdżowe bułeczki z mięsem 

  • 5 dkg drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 – 70 dkg mąki ( w zależności ile ciasto wciągnie + do podsypania )
  • 1 jajko

Nadzienie

  • ok. 40 dkg mięsa od szynki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chili
  • 250 ml sosu pomidorowego
  • sól morska z pieprzem Kamis
  • 2 łyżki oleju

 

Podgrzać mleko i wodę – mają być letnie. W makutrze/misce wymieszać drożdże, kilka łyżek mleka z wodą, dodać cukier, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.

Po tym czasie dodać pozostałe składniki i porządnie wyrobić ciasto. Dosypywać mąkę partiami, patrząc ile jej w ciągnie nasze ciasto. ( raz mi wychodzi pół kilo, a raz 60 dkg w zależności od mąki).  Ciasto odłożyć do miski przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Drożdżówki z mięsem

I teraz zabieramy się za farsz. Mięso mielimy w maszynce do mięsa. Czosnek i cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy czosnek oraz cebulę wraz z papryczką chili, gdy wszystko się lekko podsmaży dodajemy mięso wraz z sosem pomidorowym oraz kilkoma łyżkami wody, mieszamy, przykrywamy pokrywką i pozwalamy się farszowi dusić. Potem doprawiamy solą z pieprzem i gotowe.

 

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i od dłuższego boku układamy przestudzone nadzienie i zwijamy jak rulon. Potem tniemy na plastry ok. 3 – 4 cm i układamy na formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia, smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem i wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temp. 180 C. Pieczemy całość aż bułeczki będą lekko brązowe.

 

Bułeczki są pyszne na zimno i na ciepło i można je zabrać ze sobą do pracy, na spacer, albo zjeść od razu jeszcze ciepłe.

 

ps. wróciłam po kilku dniach świątecznej ciszy, ale teraz już wracam na stałe :) więc zapraszam po codzienną dawkę przepisów tu jak i na profilu na FB.

Jedna myśl na temat “Drożdżowe bułeczki z mięsem

  1. Oj to musiało być wyborne. Robię czasem podobne zawijaż\ńce z innymi dodatkami :) Na imprezach schodzą jak woda :)

Możliwość komentowania jest wyłączona.