Dynia z kuminem – przepis na dynię

Dostałam, ostatnio od znajomej wielki kawał dyni, obłędnie wielki jak mi się wydawało.

Dynia-z-kuminem-na-ostro

Tylko mi się wydawało;) Dynię jadłam przez kilka dni. A jadłam ją w postaci przeze mnie najbardziej ulubionej. A za oknem pojawiła się zima….

Dynia z kuminem

  • kawałek dyni
  • kumin – łyżka
  • pieprz w ziarenkach – łyżeczka
  • ostra papryczka -1 malutka
  • 1 łyżka oliwy
  • woda
  • kolendra w ziarenkach – łyżka

Dynię obrać i pokroić w kostkę. W moździerzu rozbić kumin, ostrą papryczkę, pieprz i kolendrę. Na patelni w miarę głębokiej rozgrzać oliwę, wrzucić dynię i posypać całość przyprawami ( zostawiając małą łyżeczkę ), podlać wodą (kilka łyżek), zmniejszyć gaz i przykryć pokrywką. W ten sposób dusić dynię przez ok. 15 minut, chwilę przed końcę dodać pozostawione przyprawy i wszystko raz jeszcze wymieszać.

 

Dynia ma być miękka, pachnąca i cudowna w smaku, w sam raz na zimowe dni.