Eton Mess i lemon curd – połączenie genialne !

Eton Mess i lemon curd – połączenie genialne. 

 

eton-mess-przepis

Eton Mess czyli bałagan z Eton – pyszny deser który powstaje z pokruszonych bez. Czyli jak nam beza nie wyjdzie piękna, tylko zacznie się łamać gdy będziemy wyjmować ją z piekarnika. Nie boimy się tego że będzie mess czyli bałagan tylko przerabiamy ją właśnie w ten deser. Tak było z moją bezą, w piekarniku wyglądała pięknie, ale gdy tylko ruszyłam blachą zaczęła się kruszyć. Kruszyć przy uciesze mojego syna, że jak się kruszy to można jeść od razu :))

Ale tym razem miałam inny plan .. szybki plan, bo goście na śniadanie wielkanocne już jechali. 

Wyjęłam małe słoiczki * ( to są słoiczki w których możesz kupić jogurt w Biedronce, jogurt zjadasz a słoiczek zostaje :) ) i się zaczęło. 

*Zamiast słoiczka możesz użyć małych lub dużych szklanek, pucharków do lodów :) 

 

Eton Mess i lemon curd 

Beza

  • 4 białka + szczypta soli 
  • 15 dkg cukru 
  • 1 łyżeczkę octu winnego 
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej 

Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli, gdy piana będzie błyszcząca powoli nadal ubijając dodajemy cukier po łyżce, na koniec dodajemy ocet winny i po chwili mąkę kukurydzianą. 

Tak ubite białka przekładamy na przygotowany papier do pieczenia i pieczemy 10 minut  w 120 C i 50 minut w 100 C. 

Lemon curd 

  • 4 cytryny ( wyparzone i wyszorowane ) 
  • 15 dkg cukru pudru 
  • 100 gram masła 82% 

Cytryny wyparzone i porządnie wyszorowane – nie chcemy chemii w naszym jedzeniu, Skórkę delikatnie ścieramy z cytryn zesterem lub na tarce do warzyw ( najmniejsze oczka ). Potem wyciskamy sok z cytryn.

Do miski metalowej przekładamy skórkę oraz wyciśnięty sok z cytryn, dosypujemy i w kąpieli wodnej ( większy garnek z wodą a na nim stawiamy metalową miskę z sokiem ).

Gdy woda w garnku zacznie się podgrzewać, ciepło zacznie ogrzewać naszą metalową miskę, mieszamy sok z cukrem aż cukier się rozpuści, dodajemy masło w mniejszych kawałeczka i całość mieszamy, aż nasz lemon curd zgęstnieje.

Całość u mnie trwała około 20 minut. Gotowe. 

Lemon curd zostawiamy w misce do wystygnięcia. 

Bita śmietana 

  • 36% śmietana 
  • 10 dkg cukru 

Śmietanę ubić z cukrem na bitą śmietanę. 

 

Złożenie deseru :) 

Bierzemy słoiczek na dno wkruszamy, ale w nie za małych kawałkach bezę, na to łyżeczka lemon curdu, potem bita śmietana, potem beza i tak do zapełnienia słoiczka. I gotowe :) 

 

 

 

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *