Faszerowane pieczarki mięsem mielonym

Jechałam do domu i myślałam co mam w lodówce, co z tego zrobić. Wstąpiłam po drodze do sklepu a tam .. pieczarki, tak pieczarki .. i już wiedziałam pieczarki faszerowane chce :)

Faszerowane pieczarki mięsem mielonym, fetą, cebulą .. czekają już na jutrzejszy obiad.

 

faszerowane-pieczarki-przepis

 

Jutrzejszy obiad w pracy będzie pyszny, te pieczarki i sałatka z octem balsamicznym. Duet mam nadzieję, że doskonały. To co lecimy do przepisu.

 

Faszerowane pieczarki mięsem mielonym

  • 6 pieczarek
  • 1 nieduża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 dkg mięsa mielonego ( u mnie mielona karkówka)
  • pasek fety ( nieduży )
  • pęczek pietruszki
  • 1 łyżeczka oleju
  • 3 łyżki wody
  • pieprz, chili do smaku

Pieczarki myjemy, usuwamy im nóżki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy, nóżki też kroimy. Natkę pietruszki kroimy nie tak całkiem drobno.

Na patelni rozgrzewamy olej, gdy już będzie gorący przekładamy na niego cebulę i czosnek, podsmażamy chwilę, potem dolewamy wodę, dodajemy pieczarki i mięso mielone, całość dusimy.  przez około 5-7 minut, doprawiamy do smaku pieprzem i chili.

Wyłączamy gaz, odstawiamy farsz do ostygnięcia, gdy farsz ostygnie mieszamy go z pietruszką i fetą. Nakładamy farsz łyżeczką do pieczarek.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy pieczarki i wstawiamy do nagrzanego do 170 C piekarnika na 20 minut. Zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.

faszerowane-pieczarki

Smacznego !

Inne przepisy z wykorzystaniem pieczarek znajdziesz TU

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jeden komentarz do “Faszerowane pieczarki mięsem mielonym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *