Faszerowane pieczarki mięsem mielonym

Jechałam do domu i myślałam co mam w lodówce, co z tego zrobić. Wstąpiłam po drodze do sklepu a tam .. pieczarki, tak pieczarki .. i już wiedziałam pieczarki faszerowane chce :)

Faszerowane pieczarki mięsem mielonym, fetą, cebulą .. czekają już na jutrzejszy obiad.

 

faszerowane-pieczarki-przepis

 

Jutrzejszy obiad w pracy będzie pyszny, te pieczarki i sałatka z octem balsamicznym. Duet mam nadzieję, że doskonały. To co lecimy do przepisu.

 

Faszerowane pieczarki mięsem mielonym

  • 6 pieczarek
  • 1 nieduża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 dkg mięsa mielonego ( u mnie mielona karkówka)
  • pasek fety ( nieduży )
  • pęczek pietruszki
  • 1 łyżeczka oleju
  • 3 łyżki wody
  • pieprz, chili do smaku

Pieczarki myjemy, usuwamy im nóżki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy, nóżki też kroimy. Natkę pietruszki kroimy nie tak całkiem drobno.

Na patelni rozgrzewamy olej, gdy już będzie gorący przekładamy na niego cebulę i czosnek, podsmażamy chwilę, potem dolewamy wodę, dodajemy pieczarki i mięso mielone, całość dusimy.  przez około 5-7 minut, doprawiamy do smaku pieprzem i chili.

Wyłączamy gaz, odstawiamy farsz do ostygnięcia, gdy farsz ostygnie mieszamy go z pietruszką i fetą. Nakładamy farsz łyżeczką do pieczarek.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy pieczarki i wstawiamy do nagrzanego do 170 C piekarnika na 20 minut. Zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.

faszerowane-pieczarki

Smacznego !

Inne przepisy z wykorzystaniem pieczarek znajdziesz TU