Pyszny przepis już dla Ciebie piszę na pyszną przystawkę.
Figi pieczone z serem i szynką szwarcwaldzką pojawiły się wczoraj na kolację i .. zniknęły.
Figi pieczone z serem pojawiły się już w dwóch odsłonach na blogu, teraz czas na kolejną. Teraz jest czas na figi i trzeba z tego skorzystać.
Wczoraj kupiłam 24 sztuki .. miałam nadzieję że chociaż jedna zostanie mi na rano do jogurtu do pracy.. ale nie znikły wszystkie wczoraj, bo musiałam dorobić kolejną porcję :)
Figi pieczone z serem i szynką szwarcwaldzką
- 24 figi
- 30 dkg sera ( u mnie gorgonzola )
- 12 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki miodu
Figi płuczemy pod wodą, osuszamy kroimy na cztery ale tak żeby figi nie przeciąć do końca. Lekko rozchylamy figę jak kwiatka i do środka wkładamy kawałek sera ( nie za duży) . Plasterek szynki przekrawamy na pół wzdłuż i obwijamy nim figę. Ustawiamy w naczyniu żaroodpornym. Ustawione figi polewamy z góry miodem i oliwą wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika na 15 minut. Podajemy gorące.
Genialne !