Filozofia smaku – Teo Vafidis – książka na niedzielę

Filozofia smaku – Teo Vafidis – książka na niedzielę.

 

filozofia-smaku-teo-recenzja

 

Filozofia smaku , to książka autorstwa Teo Vifidisa kucharza z zawodu, Greka z pochodzenia. To osoba znana w Polsce od lat. Jako ekspert kulinarny znany z TV i konkursów kulinarnych. Tym razem pokazuje nam swoją ojczyznę za pomocą przepisów kulinarnych z  kuchni mu najbliższej sercu czyli greckiej.

 

Na początku poznajemy życie naszego autora, co robił w latach młodości, poznajemy też jego rodzinę. Dowiadujemy się też jak Teo przyjechał do Polski i jak to się stało że został w Polsce. Czytając kolejne strony odbywamy podróż po wyspach greckich. Oj, słońce, dobre jedzenie .. fajnie. 

Kolejna część to smaki Grecji i tu autor opisuje nam produkty bez których nie można sobie wyobrazić kuchni greckiej czyli mastyks, ouzo, sery czy oliwa z oliwek i wino. Wszystko dokładnie opisane, bardzo fajna „ściąga” przed wyjazdem na wakacje. 

teo-vafidis-grecja

Potem już czeka nas ostatnia część książki równie smaczna czyli przepisy na greckie dania takie jak nadziewane bakłażany, sałatka wiejska, jajecznica po grecku, zupa fasolowa czy sofrito z wyspy Korfu. Cudownie i smacznie, jest też przepis który mnie zaskoczył czyli tiramisu z serem feta.. hmmm. 

kuchnia-grecka-ksiazka

Podsumowując książka przybliża nam Grecję, ja szczerze nigdy w Grecji nie byłam, ale po przeczytaniu tej książki chętnie bym się tam wybrała żeby spróbować wszystkich tych pyszności, poznać tych ludzi. 

 

 

Filozofia Smaku 

Teo Vafidis 

Edipress 2017

stron 247

twarda oprawa