Fine Dining Week – Restauracja Włoska – Kraków

Fine Dining Week trwa ! a my opowiemy Wam o naszych odwiedzinach w restauracji Włoska. 

 

fine dining week kraków

 

Fine Dining Week to przedsięwzięcie kilkunastu restauracji z Krakowa i Warszawy, i jak czytamy w informacji prasowej – Restauracją fine diningowe tworzą pełne, wielowymiarowe i wielozmysłowe doświadczenie.

Filarami współczesnych restauracji fine diningowych są m.in. najwyższe standardy obsługi, rozbudowane posiłki, historyczne bądź starannie zaprojektowane i wykonane wnętrza. Najwyższa jakość i autentyczność produktów, specjalnie dobrane naczynia i sztućce. Oraz najwyższa edukacja szefów kuchni, kultura wine pairingu, autorski i niesieciowy charakter . 

I tak też było podczas naszej wizyty w restauracji Włoska gdzie menu było pyszne, pełne smaków. 

Przywitane zostałyśmy przez obsługę z uśmiechem, zaproszono nas do stolika gdzie czekało na nas menu wieczoru, pięknie przewiązane sznureczkiem wraz z kwiatkiem lawendy. W ciągu chwili pojawiło się pytanie co wybieramy na początek jako poowitalny kieliszek Prosecco czy kieliszek Martini. Wybrałyśmy bąbelki czyli pyszne Prosecco. 

Potem truflowe risotto, dobre aczkolwiek dla nas mało truflowe i ryż lekko twardy, ale to był wstęp do pysznego tatara z pomidorów z galaretka bazyliowa, chipsem z parmezanu, pudru z suszonych pomidorów i piany z oliwy  – pyszne odświeżające danie.

 

restauracja wloska kraków

A zaraz po nim na stół postawione zostały talerze z  grillowaną żabnicą, crustem z czarnych oliwek, tagiatelle z kalmarami i kurczakiem, owoce morza z masłem limoncello.

I tu stała się rzecz zadziwiająca .. ja nie przepadająca bardzo za owocami morza zjadłam pyszne krewetki, kalmary i pyszną żabnicę na pysznym musie z kałamarnicą.

Oj, znakomite to było, talerz całkowicie pusty, zniknęło z niego wszystko. 

zabnica restauracja wloska krakow

Kolejne danie to całkowite odświeżenie smaku – delikatna pieczona cielęcina z pianą z tuńczyka, galaretką z pomidorów, smażone kapary, chrupiące anchois – pyszne słonawe, cudowne danie. 

fine tunczyk

Danie ostatnie gorące to jagnięcina w trzech odsłonach z  lasagne ziemniaczaną, młodymi warzywami i owczym serem. Znakomita jagnięcina, pyszne chrupiące warzywa czy trzeba czegoś więcej ?

jagniecina menu kraków

Oj, tak trzeba – ;) na koniec zjeść deser .. deser który pozostawi w ustach chęć zjedzenia jeszcze jednego kawałka sernika .. chociaż talerz już pusty. Tak, tak było w tym przypadku pyszny to był deser, ale jak smakował ? Nie powiem, idźcie i zjedzcie a będziecie szczęśliwymi ludźmi, tak po prostu ! Jeszcze macie czas, akcja trwa do 31.08.

dobry deser włoska

A no i oczywiście do każdego dania jest polecany inny rodzaj wina specjalnie dobrany.

 

Dziękujemy, Fine Dining Week za zaproszenie. Bardzo fajnie jest być ambasadorem takiej akcji. 

Restauracji Włoska dziękujemy za bardzo miłe przyjęcie i za pysznie spędzony wieczór.