Frittata ze szparagami i boczkiem

Frittata ze szparagami i boczkiem to propozycja śniadaniowa na leniwy sobotni poranek.

 

fritatta ze szparagami Fritatta ze szparagami i boczkiem

  • 7 szparagów zielonych
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 plastry ( podłużne ) boczku wędzonego
  • 5 plasterków rolady koziej
  • 6 jajek
  • 1 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku

Cebulę obieramy i kroimy piórka, czosnek obieramy i drobno kroimy. Szparagi płuczemy pod  wodą i kroimy w cienkie plasterki, główki odkładamy osobno. Na patelni rozgrzewamy olej, podmażamy czosnek, po chwili dodajemy cebulę i boczek, po kilku minutach dodajemy  pokrojone szparagi bez główek. Smażymy całość ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Jajka wybijamy do miski i dokładnie mieszamy. Jajka wylewamy na patelnię. Na jajkach układamy główki szparagów oraz pokruszoną roladę kozią. Zmniejszamy gaz pod patelnią i przykrywamy patelnię pokrywką. Smażymy koło 10 minut aż jajka się zetną. Podajemy gorące. Smacznego ! szparagi przepis

Opublikowany w Bez kategorii