Gołąbki bez zawijania z kapusty pekińskiej

Uwielbiamy gołąbki, ale niestety zawijanie ich to nie dla mnie ;)

Gołąbki bez zawijania z kapusty pekińskiej, to dobry pomysł na ułatwienie sobie życia.

golabki-bez-zawijania

Tak jak już wspomniałam nie lubię zawijać gołąbków, gotować kapusty. Wolę jak zwykle trochę iść na skróty.

Na stole leżała połówka kapusty pekińskiej i mogła być sałatka, ale nie .. szybko ją przerobiłam inaczej :)

 

Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską

  • 1/2 niedużej kapusty pekińskiej
  • 1/2 kg zmielonej łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 100 gram ugotowanego ryżu
  • pieprz mielony, sól ( w sumie łyżeczka)
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sos pomidorowy +sól, cukier, pieprz i majeranek
  • bułka tarta
  • olej rzepakowy do smażenia

Ryż gotujemy –  wg

Kapustę bardzo drobniutko siekamy, dodajemy do niej mięso oraz przestudzony ryż i dokładnie wyrabiamy rękami. Cebulę i czosnek obieramy i drobniutko siekamy dodajemy do mięsa, wraz z przyprawami. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Z naszej masy w rękach formujemy gołąbki na kształt mielonych. Ja je jeszcze obtoczyłam delikatnie w bułce tartej.

golabki-bez-przewijania-przepis

Na patelni rozgrzewamy olej i na nim smażymy gołąbki. Odkładamy na deskę wyłożoną papierem ręcznikowym ( wchłonie nadmiar oleju ).

Po usmażeniu wszystkich gołąbków, wycieramy patelnię i na nią wlewamy sos pomidorowy, doprawiamy go pieprzem i odrobiną cukru i majerankiem.

 

Wkładamy w niego gołąbki i na małym ogniu całość gotujemy około 15 minut.

 

Podajemy gołąbki z sosem.

 

Smacznego !