Gołąbki w liściach boćwiny, ale całkiem inaczej

Pyszny przepis na letni obiad. Zapraszam ! 

Gołąbki w liściach boćwiny to pyszne i proste danie .. ja zrobiłam je całkiem nieklasycznie. 

 

gołąbki w liściach botwinki

Kupiłam na placu Imbramowskim w Krakowie ostatnio na stoisku WarzywaodZbrojki piękne liście młodej botwinki, kolorowej botwinki. Wyjęłam je w domu i wiedziałam, że jedyne co mogę z nich zrobić to gołąbki, ale że mięsa mielonego w domu brak, pomysł przyszedł sam. 

Gołąbki w liściach boćwiny

  • liście boćwiny zielone
  • udka z kurczaka bez skóry i kości 
  • 250 ml maślanki 
  • 2 łyżki zielonego curry
  • 10 szparagów zielonych  ( bez twardych końcówek )
  • 10 plastrów boczku wędzonego surowego 
  • pieprz, sól, płatki chili
 
Udka z kurczaka wkładamy do miski i zalewamy mieszanką zielonego curry i maślanki. Odstawiamy na 10 minut. W tym czasie płuczemy pod zimną wodą liście i odcinamy twarde końcówki. 
 
Na każdym liściu układamy kawałek kurczaka wraz odrobiną maślanki, na to kładziemy zielonego szparaga ukrojonego tak aby nie wystawał zarulon ( najważniejsza jest główka szparaga )  i posypujemy delikatnie pieprzem i chili. Zawijamy w rulonik, rulonik” związujemy” plasterkiem boczku. 
 
Tak przygotowane zawijańce kładziemy w naczyniu do zapiekanie, które wykładamy liści boćwiny. Całość podlewamy wodą około 1 szklanką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 C. 
 
Ja podałem gołąbki z karmelizowanymi warzywami i wiosennymi młodymi ziemniaczkami. 
 
golabki z kurczakiem
 
Obiad był pyszny ! 
 

 

 

 

 

2 myśli na temat “Gołąbki w liściach boćwiny, ale całkiem inaczej

  1. Witam, chodzi o liście botwiny czy boćwiny, bo to dwie różne rośliny. Botwina to młode buraczki korzenne o boćwina to burak liściowy. W co zawinięto gołąbki? Chcę skorzystać z przepisu.
    Elżbieta

  2. Witaj, tak to jest jak sie przepisem szybko podzielić :) liście były boćwiny . Pozdrawiam serdecznie

Możliwość komentowania jest wyłączona.