Gotowanie krok po kroku – kuchnia włoska – recenzja

Gotowanie krok po kroku – kuchnia włoska, to kolejna książka w moim cyklu Książka na niedzielę, którą dostałam do zrecenzowania od wydawnictwa RM.

Krok po kroku - kuchnia włoska

Na wstępie, uwielbiam kuchnię włoską, wszelkie makarony, sosy i czasami słodycze i ta książka jest dla takich osób jak ja. Przybliża nam kuchnię włoską, prowadząc nas za rękę wręcz, przez każdy przepis, który oprócz tego, że opisany jest tradycyjnie czyli słownie, opisany jest też zdjęciowo.. krok po kroku. Przepisy są i proste, ale i trochę trudniejsze.

Znajdziemy tu przepisy m.in. na pesto z bazylii, kocie języczki, smażone calzone, sałatkę z pomarańczy i fenkułu, pieczone pomidorki koktailowe, papardelle z kaczką, sos puttanesca, makaronowa sałatka po sycylijsku, risotto,dorada w morskiej wodzie, tagliata z wołowiny oraz oczywiście tiramisu, panna cotta.  Czyli jednym słowem wszystkiego po trochu.

Książka jest fajna i dla laików kulinarnych, bo wytłumaczy wszystko krok po kroku, ale też jest super dla osób, które już coś potrafią w kuchni, ale nie do końca są pewni co i jak. A tu wszystko na zdjęciach jest dokładnie pokazane. Tak mi jeszcze przyszło do głowy, że książka też jest super dla dzieci w wieku +8l, które pod opieką dorosłych mogą przygotować z tej książki każde danie.

ravioli

Ja książkę serdecznie polecam na prezent mikołajowy, świąteczny, tu w promocji.

Przepis na naleśniki ze szpinakiem i serem z tej książki już niedługo na blogu – zapraszam :)

Jedna myśl na temat “Gotowanie krok po kroku – kuchnia włoska – recenzja

Możliwość komentowania jest wyłączona.