Gotowanie na parze – Helene Bodin

Gotowanie na parze autorstwa Helene Bodin to książka która wraz z parowarem trafiła ostatnio w moje ręce. 

 

gotowanie na parze

Ta książka nie jest taką całkiem zwyczajną książką kucharską to przepięknie wydany album kulinarny. 

W tej książce nie tylko przeczytamy przepisy kulinarne na różne mniej i bardziej skomplikowane potrawy.

W obszernym wstępie Gotowanie na parze – dowiemy się o podstawowych zasadach gotowania na parze, jak wygląda parowar, jak działa, jak układać w nim produkty. 

 

A potem już zaczynają się przepisy np. na makaron, ryż, ziemniaki są też przepisy na dania wegetariańskie, przepisy na potrawy z ryb ( np. roladki ze szkarłatnicy, paczka łososiowo-warzywna) drób i jajka ( filet z kurczaka nadziewany nowalijkami, kurczak z białym serem zapiekany w cieście wonton ) mięsa ( jagnięcina w liściach winogron, schab wieprzowy z masłem orzechowym ) przystawki ( cykoria z orzeszkami pini, owoce morza na karczochu, szparagowa korona) czy desery ( deser ryżowy z szafranem, creme caramel, tarta czekoladowa dla wszystkich ).

gg-horz

Czyż to wszytko nie brzmi pysznie ? Hmm.. najchętniej spróbowałabym tych dań i mam nadzieję, że już niedługo znajdę chwilę i zrobię np. kurczaka z białym serem zapiekanym w cieście wonton.

 

Helen Bodin zasady i metody gotowania przedstawia w sposób bardzo przejrzysty, a podane przepisy (w liczbie około sześćdziesięciu) pomagają przygotować przepyszny posiłek. 

 

Tu kupisz książkę w komplecie z parowarem lub samą książkę. 

 

Gotowanie na parze 

Helene Bodin 

stron 138

Wydawnictwo EP Publishing

2 myśli na temat “Gotowanie na parze – Helene Bodin

  1. Parowar już mam (Intellisteam z Morphy Richards, mogę polecić!), ale książkę muszę zdobyć! Zapowiada się świetnie!

Możliwość komentowania jest wyłączona.