Gotuję nie marnuję. Kuchnia ZERO WASTE – Sylwia Majcher, książka na niedzielę

Czy zdarza Wam się gotując ugotować za dużo ? Wyrzucić jedzenie ? Zapraszam jak tego więcej nie robić.

Gotuję nie marnuję. Kuchnia ZERO WASTE to właśnie książka o tym, jak nie marnować.

gotuje-nie-marnuje-recenzja

Z ręką na sercu gdybym siebie zapytała czy wyrzucam jedzenie, to odpowiedź by brzmiała tak, niestety. Zdarza mi się wyrzucać obierki z warzyw ( z których można zrobić chipsy ), zdarza mi się wyrzucić i inne produkty, które w lodówce stały za długo zdecydowanie. Zdarza się .. to przechodzi obecnie w .. zdarzało mi się. Od kiedy zapoznałam się z hasłem ZERO WASTE naprawdę inaczej patrzę na wszystko co kupuję, co wykorzystuję w kuchni.

W tej zmianie pomogła mi również lektura książki autorstwa Sylwii Majcher, która odczarowuje dla nas wszystkich zostające nam w domu resztki, pokazuje nam jak je można wykorzystać.

Początek książki to pomysły jak nie marnować jedzenia, jak planować zakupy, jak się ograniczać podczas zakupów, jak przechowywać artykuły spożywcze. Kolejne strony przynoszą nam informacje jak przetwarzać żywność czyli jak mrozić np. pieczywo, warzywa czy owoce. Jak pasteryzować, suszyć czy jak wykorzystywać resztki.

Czy pomyślałbyś, że z pulpy owocowej która zostaje po wyciśnięciu soku w sokowirówce można zrobić ciasto ? Ja już raz spróbowałam i zachwyciło ono nas swoim pomarańczowym smakiem.

Gdy robię zakupy i kupuję banany zdecydowanie sięgam po te dojrzalsze żółte, lub nawet z brązowymi plamkami. Takie banany są bardziej dojrzałe, pełniejsze w smaku i można z nich zrobić np brownie z bananami polecane przez autorkę czy chlebek bananowy. My takie zjadamy, bo zdecydowanie w domu wszyscy wolą takie.

Ja w domu jeśli zostają nam pomarszczone już nie za dobrze wyglądające jabłka przerabiam je na mus. Kilka minut pracy a dodatek do śniadania gotowy, do jogurtu też się nada.

gotuje-nie-marnuje-majcher

A warzywa powiecie ? Warzywom autorka poświęca cały rozdział.

Znajdziemy tu przepis na  tortille z ziemniakami ( ugotowanymi poprzedniego dnia, pozostałość z obiadu ), karmelizowane marchewki z sezamem.

Macie sałatę rzymską z lekko klapniętymi liśćmi ? Autorka poleca żeby je udusić. Brzmi zaskakująco, ten przepis zaznaczyłam do wykonania.

Kupujecie kapustę prawda? I zawsze na koniec zostaje Wam głąb wycięty z niej – Sylwia poleca zrobić z niego .. carpaccio !!! Też zdecydowanie do wypróbowania.

zero-waste-majcher

Są też przepisy na wykorzystanie zostającego nam nabiału, co zrobić z resztkami mięsa pozostających nam z wczorajszego obiadu. Jak to przerobić żeby było pysznie a przede wszystkim żeby żadnego małego kawałeczka nie zmarnować !

Naprawdę na świecie marnuje się stanowczo za dużo żywności. Na placu koło mojej pracy są  dwa stoiska gdzie można kupić jak ja to mówię lekko przechodzone owoce, czyli te które usiłowano sprzedać za większe pieniądze, ale nikt ich akurat nie wybrał. Na tym stoisku przecenione o złotówkę czasem dwie schodzą od razu. Tak, tak cena ma znaczenie !

To teraz zapraszam Was do lektury tej książki, naprawdę jeśli obecnie wyrzucacie pozostałości po obiedzie, kolacji czy śniadaniu zabierzcie się za lekturę tej książki, a Wasze menu domowe się zmieni a przy okazji więcej pieniędzy zostanie na koncie.

 

Gotuję nie marnuję. Kuchnia ZERO WASTE po Polsku. 

Sylwia Majcher

Buchmann 2018

stron 205

 

 

Recenzja powstała w ramach współpracy w Buchmann.pl