Gryczotto – czyli pyszna i zdrowa kasza gryczana na obiad !

Gryczotto, Kaszotto czy Risotto uwielbiam… a Wy ? Jeśli nie spróbujcie a też polubicie kaszę gryczaną w tym przypadku. 

gryczotto

 

Gryczotto z kurczakiem

 

( porcja dla 2 osób )

( ale możesz nie dodawać kurczaka i będzie danie wege) 

  • 20 dkg kaszy gryczanej 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 500 ml wywaru warzywnego 
  • 20 dkg marchewki z groszkiem ( u mnie mrożona ) 
  • 200 gram piersi z kurczaka ( ewentualnie)
  • 2 łyżki oleju + 2 łyżki masła
  • świeżo mielony pieprz

 

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni ( głębokiej lub w garnku ) rozgrzewamy olej po chwili wrzucamy cebulę, czosnek i dodajemy masło, wszystko razem przesmażamy. 

kasza gryczana z warzywami

Jak cebula i czosnek „puszczą ” zapach dodajemy kaszę i dodajemy wywar powoli, nie cały na raz. Po jakiś 5 minutach dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka oraz marchewkę z groszkiem i całość podlewamy resztą wywaru. Gotujemy przez około 15 minut pod przykryciem, jeśli nam wywar za bardzo odparuje możemy go uzupełniać wodą. Całość na koniec doprawiamy pieprzem.