Gryczotto, Kaszotto czy Risotto uwielbiam… a Wy ? Jeśli nie spróbujcie a też polubicie kaszę gryczaną w tym przypadku.
Gryczotto z kurczakiem
( porcja dla 2 osób )
( ale możesz nie dodawać kurczaka i będzie danie wege)
- 20 dkg kaszy gryczanej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml wywaru warzywnego
- 20 dkg marchewki z groszkiem ( u mnie mrożona )
- 200 gram piersi z kurczaka ( ewentualnie)
- 2 łyżki oleju + 2 łyżki masła
- świeżo mielony pieprz
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni ( głębokiej lub w garnku ) rozgrzewamy olej po chwili wrzucamy cebulę, czosnek i dodajemy masło, wszystko razem przesmażamy.
Jak cebula i czosnek „puszczą ” zapach dodajemy kaszę i dodajemy wywar powoli, nie cały na raz. Po jakiś 5 minutach dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka oraz marchewkę z groszkiem i całość podlewamy resztą wywaru. Gotujemy przez około 15 minut pod przykryciem, jeśli nam wywar za bardzo odparuje możemy go uzupełniać wodą. Całość na koniec doprawiamy pieprzem.