Gulasz warzywny prosty i pyszny !

Gulasz warzywny.

gulasz warzywny

Gulasz warzywny to pyszny pomysł na obiad, w letni dzień :) Przygotowuje się szybko, jest zdrowy i dietetyczny na dodatek.

 

Gulasz warzywny 

  • 2 cukinie ( nieduże )
  • 2 czerwone papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 małe patisony
  • 2 cebule
  • 1 litr sosu pomidorowego + 0,5 szklanki wody
  • pieprz świeżo mielony
  • olej do podsmażenia
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • kalafior

Kalafiora, rozdrabniamy na małe różyczki i gotujemy na parze przez około 8 minut.

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę i czosnek i kumin. Cukinię myjemy i kroimy w półplasterki, paprykę kroimy w paseczki, a patisony na cztery części. Wszystkie warzywa przekładamy na patelnię do cebuli i całość lekko podsmażamy, dodajemy sos pomidorowy, wodę oraz kalafiora. Całość gotujemy około 15 minut, aż warzywa zmiękną.

 

Podajemy z dodatkiem np. pieczywa, ziemniaków.