Gulasz warzywny.
Gulasz warzywny to pyszny pomysł na obiad, w letni dzień :) Przygotowuje się szybko, jest zdrowy i dietetyczny na dodatek.
Gulasz warzywny
- 2 cukinie ( nieduże )
- 2 czerwone papryki
- 4 ząbki czosnku
- 4 małe patisony
- 2 cebule
- 1 litr sosu pomidorowego + 0,5 szklanki wody
- pieprz świeżo mielony
- olej do podsmażenia
- 1/2 łyżeczki kuminu
- kalafior
Kalafiora, rozdrabniamy na małe różyczki i gotujemy na parze przez około 8 minut.
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę i czosnek i kumin. Cukinię myjemy i kroimy w półplasterki, paprykę kroimy w paseczki, a patisony na cztery części. Wszystkie warzywa przekładamy na patelnię do cebuli i całość lekko podsmażamy, dodajemy sos pomidorowy, wodę oraz kalafiora. Całość gotujemy około 15 minut, aż warzywa zmiękną.
Podajemy z dodatkiem np. pieczywa, ziemniaków.