Gulasz z indyka z warzywami, prosty i pyszny przepis na obiad

Ponieważ za oknem zimno, wilgotno, to zjadłoby się coś pysznego, rozgrzewającego.

Gulasz z indyka z warzywami, danie jednogarnkowe pyszne  !

gulasz-z-indyka-przepis

 

Niedzielne przedpołudnie, wszyscy w domu coś tam robią, a jak to ja w kuchni kombinuję co by tu na obiad zrobić. Obiad przy którym nie trzeba się napracować, żeby było szybko. Wyjęłam ziemniaki, cebulę, drobne kawałki z piersi indyka i zaczęło się myślenie, co zrobić jak to połączyć. Kotlety, ziemniaki jednak nie, to by było nie to co za mną chodzi, bo chodziło za mną coś pysznego, z sosem, lekko ostrego. Ponieważ obierając ziemniaki, zaczęłam ja kroić w kostkę, ej i co teraz ? I wtedy przyszedł pomysł na gulasz i wszystkie składniki w jednym garnku :) Tak to jest to ! No to zaczynamy

 

Gulasz z indyka

( dla 5 osób )

  • 50 dkg piersi z indyka ( u mnie małe kawałki )
  • 8 ziemniaków
  • 1 żółta papryka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego + 2 szklanki wody
  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

 

Obieramy ziemniaki i kroimy w niedużą kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Potem paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i też kroimy w kosteczkę. Mięso kroimy w niedużą kostkę.

Gdy już wszystko przygotujemy w dużym garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy indyka, jak już mięso zmieni kolor dodajemy wszystkie warzywa, mieszamy. Po chwili dodajemy rozmieszany z wodą koncentrat pomidorowy z solą i pieprzem, mieszamy. Garnek przykrywamy pokrywką i zmniejszamy gaz i gotujemy całość aż ziemniaki będą miękkie, ale nie będą się rozpadać.  Na koniec możemy doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem cayenne. Podajemy gorące.

gulasz-z-indyka-danie-jednogarnkowe

Podsumowując to był ten obiad ! Pyszny, rozgrzewający, prawie sam się zrobił.