Kto nie lubi hot dogów ? U mnie dzisiaj wersja ze szparagami – zapraszam
Hot dog czyli domowa wersja ze szparagami.
Szparagi zielenią się na placach targowych, w końcu po latach mają coraz lepszą cenę. Czas je wykorzystywać jak najczęściej, bo są zdrowe i pyszne. Tu wykorzystuje zielone szparagi, których nie trzeba obierać, mogą być jedzone na surowo.
Te hot dogi przygotowałam już kilka razy, bo rodzina się domaga. A, że robi się je szybko a smak jest pyszny.
Hot dog domowa wersja ze szparagami
- 8 bułek takich podłużnych
- 4 łyżki majonezu domowego
- 4 łyżki ketchupu
- 8 kiełbasek frankfurterek
- 20 dkg sera żółtego
- 8 liści zielonej sałaty
- 8 zielonych szparagów
- pieprz
+ do podania sos czosnkowy
Mieszamy w miseczce ketchup, majonez , dokładnie mieszamy, doprawiamy pieprzem.
Bułki nacinamy od góry w dwóch miejscach żeby wyciąć z nich środek, do środka dajemy sos, potem wkładamy liść sałaty, kiełbaskę i szparaga i posypujemy startym serem. Lekko całość ściskamy i wkładamy do grilla, podpiekamy delikatnie aż ser zacznie się roztapiać.
Podajemy gorące, ale na zimno też są pyszne.
Jadłem wiele rodzajów ale ze szparagami nigdy, ciekawy pomysł :)