Hotel Hilton Garden Inn Kraków Airport i pewna kolacja

Hotel Hilton Garden Inn Kraków Airport, umiejscowiony jest przy lotnisku Kraków Balice, dokładnie po drugiej stronie ulicy. Jest to nowy budynek, który oddany do użytku został w listopadzie 2014 roku.

Ja znalazłam się w nim w ostatnich dniach z powodu zaproszenia na kolację degustacyjną nowego menu dla blogerów kulinarnych i przedstawicieli prasy, przygotowanego przez Szefa Kuchni Miłosza Kowalskiego wraz z załogą

hilton garden inn airport restauracja kraków

 

Miłosz Kowalski to kucharz z wykształcenia, finalista konkursu Salon Culinare w Birmingham ( brązowy medal ), uczestnik programu Iron Chef UK. Swoje doświadczenie zdobywał pracując w Anglii w restauracjach odznaczonych gwiazdkami Michelin czy AA Rosette. Przy tym wszystkim nie zapomina o swoich korzeniach czyli o szkole gastronomicznej w Krakowie i jak tylko czas pozwala uczy młodych zawodu.  

Wraz z nim kolację dla nas przygotowali :

  • Roman Pawlik Executive Sous Chef
  • Hubert Tabak Junior Sous Chef
  • Radosław Pituch Chef de Partie
  • Oskar Chruszczyk Chef de Partie
  • Adam Lach Commis Chef
  • Michał Wilkoński Commis Chef
  • Łukasz Pęcarski Commis Chef
  • Mateusz Weneczuk Commis Chef

przystawki

Kolacja rozpoczęła się w foyer hotelowym gdzie zostaliśmy poczęstowani przepysznymi przystawkami, składającymi się z  kiełbasy swojskiej , śliwka wędzona, figa, orzech, miód, gruszka, wieprzowina chilli, trawa cytrynowa, bliny z kawiorem i śmietaną

 

Potem zostaliśmy poproszeni o zajęcie miejsc w sali restauracyjnej i tam zaczęły dziać się cuda. Daniom również towarzyszyły specjalnie dobrane wina.

pstrag ojcowski

Na początek Starter nr 1 filet z pstrąga ojcowskiego podany z rzepą, burakiem czerwonym i żółtym, słoniną wędzoną, jabłkiem marynowanym w cydrze, emulsją ze szparagów.

 

zapiekanka ziemniaczana

Starter nr 2 zapiekanka ziemniaczana  (boczek, grzyby, rukiew wodna ,puree ziemniaczane, sfera z śmietany 18%) z dodatkiem bratków. Pyszne konsystencji zupy z „jajkiem” ze śmietany bo tak to wyglądało z przepysznym chrupiącym plastrem boczku. 

sorbet hilton airport krakow

Intermezzo czyli Sorbet marchewkowy z pudrem zrobionym z kawy. W przepięknych kieliszkach dostaliśmy sorbet i od pierwszej do ostatniej łyżki zastanawialiśmy się z czego jest zrobiony, był pyszny, ja ze względu na alergię na kawę dostałam malutki sorbet w pięknym małym słoiczku. 

ravioli milosz kowalski

Danie główne nr 1 to Ravioli z kozim serem i szpinakiem w asyście poziomek, śmietany i orzechów laskowych. Przepyszne pachnące z dodatkiem przepysznych chrupkich i lekko cytrusowych orzechów. 

 

comber jagniecy

Danie główne nr 2 to Comber jagnięcy, bób, morela, rabarbar, korzeń pietruszki i sos do tego wszystkiego. Chyba wg mnie najlepsze danie wieczoru, takie danie kiedy żałuje się, że nie powinno się brać jedzenia w palce i dokładnie obgryźć każdej kosteczki, a sosu po prostu z talerza wylizać. 

bazylia

Intermezzo to przepyszna orzeźwiająca i oczyszczająca kubki smakowe lemoniada bazyliowo – cytrusowa

Deser hilton garden inn airport

Deser – Czekolada gorzka, kawa, burak, pomarańcz, migdały – ja znowu ze względu na alergię zjadłam buraka z dodatkami, był znakomity !

basajo

Sery czyli zakończenie tej genialnej kolacji to Basajo z granitą z białego wina. Jeśli gdzieś będziecie mieli szansę spotkać ten ser, nie zastanawiajcie się tylko spróbujcie .. miłość od pierwszego kęsa gwarantowana. 

Dziękuję za zaproszenie na tak znakomitą kolację ! 

wino

A później już w towarzystwie szefa kuchni Miłosza oraz Agnieszki i Radka z kieliszkiem wina w ręce rozmawialiśmy o kolacji i nie tylko.  Ja, dzięki hotelowi mogłam przespać się w bardzo wygodnym łóżku hotelowym z widokiem na terminal, ale i na ogród który powstaje na części wejściowej hotelu. Rano zjadłam pyszne śniadanie.

sniadanie hilton airport krakow

A Wy zawsze udając się w podróż służbową czy teraz lecąc na wakacje możecie skorzystać w hotelowej restauracji jedząc pyszny domowy i niedrogi lunch. W lobby Hotel Hilton Garden Inn Kraków Airport są tablice wyświetlające przylatujące i odlatujące samoloty więc możecie spokojnie mieć na nie oko, żeby nie przegapić swojego samolotu. 

lunch lotnisko krakow

Ja, chętnie przyjadę kiedyś z J. na kolację do Hilton Garden Inn Airport, żeby jeszcze raz poczuć ten wspaniałe smaki. Do czego i Was zachęcam, nowa karta pojawi się w restauracji hotelowej już w połowie sierpnia. 

 

Hotel Hilton Garden Inn Airport

Kapitana Mieczysława Medweckiego 3

32-083 Balice 

tel: 12 340 00 00 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jeden komentarz do “Hotel Hilton Garden Inn Kraków Airport i pewna kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *