Il Piatto – Restaurant Week edycja jesień 2018

Tym razem recenzja z odwiedzin w krakowskiej restauracji Il Piatto.

Il Piatto – Restaurant Week edycja jesień 2018

destynacja-restaurant-week-krakow

 

Jako, ambasadorka projektu Restaurant Week mam tą przyjemność odwiedzić restauracje wybrane i ich menu, nim na całego rozpędzi się machina rezerwacji. Tak, też było i tym razem w słoneczną niedzielę, wybraliśmy się na ulicę Rakowicką. Restauracja z zewnątrz jakoś niczym się nie wyróżnia, wcześniej szczerze nie zwróciłam na nią uwagi chodząc tamtędy.

il-piatto-krakow-recenzja

Ale otworzyliśmy drzwi do restauracji i ukazało nam się piękne, przytulne wnętrze. Zasiedliśmy przy stoliku koło okna, z widokiem na kuchnię i pracujących w niej kucharzy. Godzina wczesna, restauracja pustawa, zamówiliśmy coś tam do picia i czekaliśmy. Czekaliśmy niedługą chwilę, gdy do naszego stolika przemiła pani kelnerka przyniosła poczekajkę, ciepłą bagietkę i sos. Oj, to naprawdę zaostrzyło nasze smaki.

Po chwili dostaliśmy przystawki : 

w jednym menu była to :

Ośmiornica / puree z ligola / radicchio z jabłkiem / palona cebula / sos dijon – oj, pełna paleta smaków, pysznie ! Ośmiornica pyszna ( jak nie gustuję w morskich żyjątkach ) pyszne radicchio z jabłkiem, po prostu to było to.

W drugim menu był – Krem z pietruszki i wanilii / puder z maku / piadina opalana słomą. Pierwsza łyżka bez pudru z maku, fajna zupa ale czegoś mi brak, po chwili kolejna łyżka z pudrem i tu zaczęła się między nami wojna. Wojna, kto zje więcej ta zupa to rewelacyjne połączenie ! Pyszna pachnąca zupa, a piadina cudowna.

 

krem-z-pietruszki-krakow-il-piatto

Po tych daniach była chwileczka przerwy i zaczęły się główne dania dwa :

Stek z boczku / demi glace z suszoną śliwką / puree z wędzonego selera / szpinak / puder ze skóry wieprzowej. Pyszne mięso, demi glace równie smaczny a puree pyszne z tak zapomnianego przeze mnie selera.

Batat w wędzonym maśle / confit cebulowy / figi / pomidorki cherry / mozzarella di bufala / palony sezam / puree z pomidorów pelatil.

Po pierwszym kęsie, zadano mi pytanie, czemu bataty tak rzadko są na naszym domowym stole, jak są takie pyszne .. fakt !

Czas to zmienić, to danie w całości było równie pyszne !

stek-z-boczku-il-piatto

 

Desery to :

Mus z orzechów laskowych / mus z mlecznej czekolady / lody chałwowe / żel z rodzynek.  Pierwszy rzut oka – olśniewający widok na talerzu, a potem pyszne smaki.

Mus z białej czekolady i gorgonzoli / orzechy ziemne w słonym karmelu / plastry miodu / jabłko kompresowane z cytryną i wanilią. I tu bym tylko dodała lekko więcej gorgonzoli – ale ja ją uwielbiam i zawsze chciałabym więcej ;) Całość przepyszne i te chrupiące plastry miodu..mhh

il-piatto-krakow-restauracja

 

Menu złożone z trzech dań dla 1 osoby to cena 49 zł, czy warto ? Oj tak !

I co ja Wam mogę teraz na koniec powiedzieć ?

Szczerze, jest to najlepsze, najbardziej jak dla nas wykończone menu podczas wszystkich edycji w których braliśmy udział. Wrócimy tam na pewno i to już niedługo.

 

Il Piatto 

Rakowicka 19

Kraków