Jabłka w słoiku – przetwory 2014

Jabłka w słoiku, czyli jak zachować pyszny jesienny smak owoców na zimę. Prosto, wręcz bardzo prosto i szybko. Tak przygotowane jabłka w zimie możemy wykorzystać do placków, szarlotki. 

jabłka w słoiku

Jabłka w słoiku 

  • 2 kg jabłek 
  • 0,75 dkg cukru 
  • 3 łyżki wody

 

Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w grubszą kostkę. Jabłka przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i odstawiamy pod przykryciem na 2 godziny. Po tym jabłka stawiamy na ogniu dodajemy 3 łyżki wody i wstawiamy na gaz. Gotujemy aż do miękkości jabłek czyli koło 30 minut. Przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy słoiki do góry dnem i czekamy aż wystygną. 

 

2 myśli na temat “Jabłka w słoiku – przetwory 2014

Możliwość komentowania jest wyłączona.