Jak zrobić i uwędzić kiełbasę – DIY

Lubicie wiedzieć co jecie ? Bo ja tak, dlatego też robimy od jakiegoś czasu domową kiełbasę.

Jak zrobić i uwędzić kiełbasę ? DIY – zapraszam do wpisu.

 

Jak zrobić i uwędzić kiełbasę

 

Uwędzić kiełbasę ? O to musi być trudne, nie dam rady tego zrobić, tak kiedyś myślałam.

Zaczęłam od robienia białej kiełbasy takiej do żurku. To mogę powiedzieć szczerze opanowałam już do perfekcji i szczerze Wam powiem, że jest pyszna.

Kolejnym krokiem który przyszedł był czas na zrobienie i uwędzenie takiej kiełbasy, tak bo tak naprawdę to przygotowanie kiełbasy jest takie same. Chociaż jak tak myślę, to u mnie co wędzenie

jest inna kiełbasa, bo dodaję inne przyprawy.

Jak zrobić i uwędzić kiełbasę czyli przepis już poniżej…

Kiełbasa do wędzenia

  • 2 kg karkówki
  • 1 kg łopatki
  • 1 kg boczku surowego
  • 1 kg podgardla surowego
  • 75 gramów soli peklowej
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 łyżek majeranku
  • 2 łyżki świeżo utłoczonego w moździerzu pieprzu czarnego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 250 ml zimnej wody
  • 10 metrów jelit wieprzowych

 

Mięso kroimy w kostkę, dodajemy sól peklową wszystko razem dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na 48 godzin.

Po tym czasie wyciągamy mięso w lodówki i mielimy na dużych oczkach w maszynce do mięsa. Połowę zmielonego mięsa mielimy jeszcze raz na małych oczkach. Obieramy czosnek przeciskamy przez praskę i wraz z resztą przypraw dodajemy do mięsa, całość porządnie mieszamy i przy okazji wyrabiamy na jednolitą masę ręką, dodajemy zimną wodę powoli nie całą na raz i ją wprowadzamy w mięso. Musimy mięso doprowadzić do takiego momentu, że będzie jednolitą masą.

Teraz zakładamy do naszej maszynki nakładkę do nadziewania kiełbas, naciągamy jelita ( zawiązujemy węzełek na końcu )  i napełniamy je przygotowanym przez nas mięsem. Ja robię kiełbasy długości ok 20 cm jedna.

Kiełbasę na co najmniej godzinę trzeba teraz odwiesić na drążku żeby ociekła i lekko obeschła. ( ja ją wieszam na wannie w łazience )

Wędzarnia – ja mam najprostszy chyba model z Browinu, do którego rozpalania używamy brykietu, powyżej kładziemy lekko zwilżone wodą zrębki wędzarnicze.

jak uwedzic kielbase

Na samym początku rozgrzewamy wędzarnie do 70-80 C i ogrzewamy ją od środka, potem wkładamy nasze kiełbasy i w temperaturze 50 – 55 C wędzimy kiełbasy przez 6-8 godzin, w zależności od tego na jaką mamy ochotę.

Gdy już uzyskamy taki kolor na jaki mamy ochotę – podnosimy temperaturę w wędzarni do 80 C i pieczemy w ten sposób kiełbasę aż w środku będzie 75C. Wyciągamy i wieszamy do ostudzenia i nasza kiełbasa jest gotowa do zjedzenia.

 

Na zdjęciach widoczne są też sery, o których wędzeniu pisałam tu

 

Gdzie kupuję zrębki i jelita w sklepach internetowych, najtaniej i najszybciej :)

Do kiełbas dodaję różne przyprawy, zdarzyło mi się już też zrobić kiełbasę z dodatkiem miodu gryczanego i szczerze była pyszna, aczkolwiek po dłuższym suszeniu była lekko za słodka.

4 myśli na temat “Jak zrobić i uwędzić kiełbasę – DIY

Możliwość komentowania jest wyłączona.