Kaczka pieczona – świąteczna

Kaczka pieczona wylądowała u nas na stole w drugim dniu świąt. Od jakiegoś czasu miałam ochotę na pieczoną kaczkę … i tak jakoś się stało, że się pojawiła, została upieczona i znikła cała. A przy okazji wszystkim bardzo smakowała ! 

Kaczka pieczona

Kaczka pieczona 

  • 1 kaczka 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu 
  • 5 jabłek 
  • 2 łyżki ole
  • 10 dkg masła
  • szklanka wody 
  • wykałaczki

 kaczka pieczona przepis

Czosnek obrać, rozgnieść i wymieszać w miseczce z 2 łyżkami majeranku, połową łyżeczki soli i połową łyżeczki pieprzu. Kaczkę włożyć do formy w której będzie pieczona . Mieszanką natrzeć kaczkę i odstawić na pół godziny w chłodne miejsce. 

Jabłka umyć, przekroić na pół, wykroić gniazda nasienne, jabłka pokroić na ćwiartki i przełożyć do miski. 

Wymieszać pozostałe przyprawy z jabłkami i jabłkami na faszerować kaczkę. Zszyć kaczkę lub „zamknąć” wykałaczkami. Pozostałymi jabłkami obłożyć kaczkę w formie do pieczenia. Masło pokroić w piórka i ułożyć na kaczce.  Podlać szklanką wody.

Nagrzać piekarnik do 170 C, wstawić kaczkę do piekarnika i piec 1 godzinę na 1 kg kaczki. 

Co jakiś czas polewać kaczkę z góry wytworzonym sosem spod pieczenia. 

Podawać gorącą.

U mnie podana z pure ziemniaczanym, pieczonymi jabłkami i dynią ( 2 rodzaje ) oraz sosem makowym.