Kalmary smażone w pysznej panierce

Kolejny przepis na kalmary na moim blogu. Zapraszam 

Kalmary smażone, to pyszne danie na przystawkę. 

 

kalmary smażone

Kalmary smażone to danie a wręcz przystawka, którą zrobiłam niedawno i bardzo wszystkim u mnie w domu zasmakowała. 

Po pierwsze możecie kupić mrożone krążki kalmarów, ale jeśli trafilibyście na całe kalmary to ja polecam ten filmik który pokazuje jak się do nich dobrać. I wcale nie jest to takie trudne jak mogłoby się wydawać. 

kalmary przepis

Kalmary smażone 

  • 10 sztuk kalmarów ( u mnie kalmary baby ) 
  • 1 szklanka mąki 
  • 2 szczypty chili
  • 2 szczypty pieprzu 
  • 2 szczypty soli 
  • olej do smażenia 

do podania –  ew. ćwiartki z cytryny, może być oliwa smakowa, możesz też do panierki do kalmarów dodać np. chili

 

Kalmary przygotowałam wg filmiku, potem je umyłam pokroiłam w plastry ( wyszły krążki ) , możesz też wykorzystać macki z kalmarów ( widoczna na pierwszym zdjęciu ).

W misce wymieszałam mąkę, chili, pieprz i sól. W tym opanierowałam kalmary. Na patelni rozgrzałam olej ( w miarę głęboki tak na 3 cm ) i w nim smażyłam przez maks 3 minuty kalmary. Ponoć jak smaży się dłużej wychodzą gumowe, ja nie próbowałam ;). Odkładałam usmażone kalmary na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym i lekko je osuszyłam z tłuszczu. Podałam gorące. Były pyszne i chrupiące. 

 

Inne przepisy z udziałem kalmarów znajdziesz TU