Kanapeczki z serem kozim i zielonym hummusem przygotowałam w związku z konkursem Merci Chef, który właśnie dobiega końca. Jak to ostatnio u mnie bywa wszystko jest na ostatnią chwilę… niestety.
Kanapeczki wyszły przepyszne i już mam na nie zamówienie od mojej rodziny na powtórkę .. hmm może w Sylwestra ?
Kanapeczki z serem kozim i zielonym humusem
- pumpernikiel
- 0,5 opakowania sera koziego do smarowania Merci Chef
- pieprz świeżo mielony do smaku
- 0,5 puszki ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Z kromek pumpernikla wyciąć kółka kieliszkiem. Ser kozi wymieszać z pieprzem do smaku. Odstawić. Natkę z pietruszki opłukać, oszuszyć ręcznikiem papierowym. Do blendera wsypać odsączoną ciecierzycę dodać obrany czosnek i orzechy włoskie. Zmiksować na prawie jednolitą masę ( ja lubię jak liście pietruszki są lekko wyczuwalne), doprawić pieprzem i solą do smaku.
Łyżeczką nakładać masę z sera koziego na kółeczko pumpernikla, potem na kolejne kółko nałożyć hummus. Całość złożyć tak aby powstały kanapeczki piętrowe jak na zdjęciu.
Kanapeczki są pysznym pomysłem na spotkania ze znajomymi lub jako zdrowa przekąska w czasie oglądania filmu.
Smacznego !
Bardzo pomysłowe!
Bardzo dziękuję :)