Karkówka z warzywami z dodatkiem musztardy, danie z wolnowaru

Uwielbiam urządzenie które w Polsce zwie się wolnowar, a dlaczego ? to wyjaśni Ci ten wpis.

Karkówka z warzywami z dodatkiem musztardy.

 

karkowka-warzywa-wolnowar-przepis

Była to niedziela, a dokładnie niedzielny poranek gdzie mieliśmy, my dorośli, zaplanowany wyjazd do Krakowa na próbowanie polskich młodych win. My mamy plan wyjazdowy, a rodzina zostaje w domu w związku z tym trzeba zostawić im coś do jedzenia i tu przyszedł z pomocą mój ukochany wolnowar.

Wolnowar to urządzenie do którego wkładasz składniki dania, włączasz i idziesz sobie ;) po kilku godzinach danie jest gotowe i tak było tym razem. To tak najprościej mówiąc, ale tak naprawdę jest. Do tego wolnowar pobiera mało prądu, więc jest po prostu genialny.

Karkówka z warzywami z dodatkiem musztardy

  • 1 kg karkówki
  • 2 marchewki
  • 1 kawałek selera naciowego
  • kawałek selera
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka kuminu w ziarnach
  • mała łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka soli
  • 0,5 szklanki wody

 

Zaczęłam od warzyw, wszystkie obrałam i pokroiłam w mniejsze kawałki. Na dno wolnowaru położyłam warzywa. Karkówkę wysmarowałam musztardą, włożyłam na warzywa i posypałam kuminem. Koncentrat pomidorowy połączyłam z wodą, doprawiłam pozostałymi przyprawami i tym podlałam mięso.

Wolnowar wstawiłam na maks i obiad wstawiony o 9 rano na 14 był gotowy, co doniosły mi dzieci – że pachnie i że mięso się rozpada, a warzywa są miękkie – to co możemy już jeść ? Obiad gotowy.  Do tego był kuskus i obiad gotowy.

 

karkowka-wolnowar-przepis

(Ponieważ dzieci rządziły obiadem same, to już jest zdjęcie tego co zostało po obiedzie dzieci )