Kaszotto z kurczakiem i białym winem

Kaszotto to nic innego jak risotto, do którego przygotowania zamiast ryżu używamy kaszy, u mnie tym razem kasza jaglana. Kasza jaglana, który ostatnio cieszy się dużo popularnością, bo ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, o które jesienią musimy szczególnie dbać. A przy okazji do tego dania wykorzystałam część białego wina Celebro, które ostatnio dostałam w ramach współpracy. Wino pyszne, aromatyczne, orzeźwiające z lekko owocową nutą.

Kaszotto z kurczakiem i białym winem
Kaszotto z kurczakiem i białym winem

 

Kaszotto z kurczakiem i białym winem

  • 30 dkg kaszy jaglanej
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 250 ml białego wina Celebro
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 100 gram masła
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

Kaszotto z białym winem

Piersi z kurczaka myjemy pod zimną wodą, osuszamy i kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę i czosnek, po chwili dodajemy marchewkę i też ją przesmażamy. Zdejmujemy wszystko z patelni do miski i wsypujemy na patelnię kaszę, zalewamy winem i połową wywaru. Mieszamy, dodajemy kurczaka i mieszamy, jeśli płyn nam odparuje uzupełniamy go wywarem,ew. dodatkowym winem. Pamiętajmy, o mieszaniu bo kasza lubi się przypalać, zostawiamy pod garnkiem mały ogień i co jakiś czas mieszamy czekając aż kasza zmięknie, kurczak się udusi. Po 20-25 minutach wyłączamy garnek, przykrywamy pokrywką na jakieś 10 minut. Podajemy gorące, wraz z kieliszkiem schłodzonego białego wina.

 

4 myśli na temat “Kaszotto z kurczakiem i białym winem

Możliwość komentowania jest wyłączona.