Kaukasis – Olia Hercules – książka na niedzielę, czyli recenzja

Znacie kuchnię Gruzji i innych krajów Kaukazu ? Nie, to teraz możecie ją poznać dzięki tej książce.

Kaukasis, bo o tej książce mowa to druga książka autorki Olii Hercules.

 

Kauskasis-olia-hercules

 

Pierwszą książką autorstwa Olii z którą mieliśmy przyjemność się spotkać w Polsce to była Mamuszka ( tu jej recenzja ) .

W książce Kaukasis autorka sięga do swoich rodzinnych korzeni i przedstawia nam przepisy kulinarne z Gruzji i krajów Kaukazu.

Książka podzielona jest na rozdziały:

  • Wstęp
  • Korzenie, pędy, liście i cała reszta
  • Mąka i popiół
  • Bestie lądowe, morskie i powietrzne
  • Żegnaj, bólu !
  • Niebo w gębie
  • Składniki
  • Indeks

Na początek poznajemy przepis na połączenie śliwek i buraków, niby wydaje się zadziwiające a jeszcze bardziej się zdziwicie jak okaże się, że są to marynowane buraki w cierpkim sosie śliwkowym. Po przeczytaniu przepisu miałam ochotę sięgnąć po składniki i szybko to przygotować.

Kolejny przepis to przepis na adżikę miętową, pyszny gruziński sos dodawany do różnych potraw, ale również do chleba, sera tak po prostu.

Kolejny rozdział to mąka i popiół czyli chleb i piec w którym pieczemy go. Teraz wyobraź sobie to co widziała autorka. Galina zaprosiła ją do piwnicy a tam był rozpalany piec węglem. Galina wykorzystała rozgrzany piec do upieczenia czterech różnych gatunków pieczywa. Pierwszy to były podpłomyki czyli lawasz, a drugi to szoti z otworem w środku, trzecie to były chaczapuri a czwartym rodzajem był chleby somini, które wymagają długiego pieczenia w niższej temperaturze. Oj, być tam i móc próbować tych wypieków.

adzika-mietowa-przepis

A zaraz na kolejnych stronach możemy znaleźć przepisy na te pyszności.

Kolejne przepisy to przepisy na chinkali, osetyjskie pierogi, kutab ( cienki placek z różnymi farszami). Do tych przepisów w parze idą wspaniałe, normalne zdjęcia.

Kolejne rozdziały to przepisy z mięsem, nie już nie będę Was „męczyć” ;) przepisami, zachęcam Was sięgnijcie sami do tej książki, która jak za rękę poprowadzi Was po gruzińskich i i nie tylko gruzińskich domach, gdzie spotkacie wspaniałe kobiety które gotują znakomite dania. Dania proste, tak naprawdę jesteśmy je w stanie sami przygotować na podstawie tych przepisów.

Żegnaj bólu …. pomyślałam co to za nazwa dla rozdziału w książce kulinarnej, ale pierwsze słowa wstępu rozwiały niejasności. ” Ludzie w Gruzji naprawdę umieją pić. Tamada, mistrz ceremonii, w trakcie supra – gruzińska biesiada -może wypić bez trudu 12 litrów wina. Każdy toast ( a raczej poetycko – filozoficzne rozważania ) trwają co najmniej 15 minut. No to nie ma się teraz co dziwić, że o poranku następnego dnia trzeba o siebie zadbać dobrym jedzeniem, prawda ?

I na sam początek przepis na wiejskie śniadanie ( wśród składników musi być – boczek, chleb, jajka i pomidory ), potem przepis na chasz – czyli na wspaniały lek na kaca, czyli na intensywnie mięsny, gęsty bulion.

A kolejny rozdział to Niebo w gębie ! czyli wszystko co deserem możemy nazwać. Pachlawa – deser świąteczny, podawany w Azerbejdżanie na Nowruz czyli tradycyjne obchody nadejścia wiosny. A może przepis na lody gryczane ? Kata ? klementynki w syropie ? Oj, co przepis to smak mamy od razu na końcu języka.

Mam nadzieję, że tymi opisami potraw zachęciłam Was do zapoznania się z tą książką. Brakuje tylko kieliszka pysznego gruzińskiego wina i wtedy znajdziemy się tam.. całkiem niedaleko, a tak naprawdę trochę dalej.

kaukasis-recenzja

Kaukasis 

Kulinarna podróż po Gruzji i innych krajach Kaukazu

Olia Hercules

Buchmann 2017

stron 240

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *