Keks wytrawny

Kilka lat temu Ola Lazar wydała książkę o keksach słodkich i słonych ( moją ktoś pożyczył i od tej pory bazuję na własnym przepisie, ale jak ten ktoś to czyta to proszę o zwrot) i wpadłam w keksy po uszy i jak tylko mam chwilę taki robię.

Robi się go szybko i smakuje wspaniale, my uwielbiamy na ciepło, ale na zimno też jest pyszny. Różne dodatki do nich dodaję takie jak oliwki, przesmażoną cebulę i czosnek, suszone pomidory, sery różne.

Gdy jeszcze jesiennie było za oknem na sobotnie śniadanie zrobiłam keks wytrawny.

keks wytrawny

Keks wytrawny

  • 4 jajka
  • mąka pełnoziarnista ok. 25 dkg
  • pół szklanki oliwy
  • kilka łyżek mleka
  • żółty ser pokrojony w kostkę
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • suszone pomidory 2 sztuki
  • ( czasami dodaję oliwki, cebulę, czosnek itp )

Jajka wymieszać z oliwą, mlekiem i mąką, dodać proszek do pieczenia, suszone pomidory a na samym końcu ser. Przelać wszystko do foremki keksowej ( u mnie silikonowa). Piec w 180 C przez około 30 – 40 minut. Sprawdzić patyczkiem czy keks jest upieczony. Najlepszy jest na ciepło.

( zdjęcie lekko rozjechanego keksa – bo ciepły wyjęty z foremki).